Hlavní obsah

Ledový most se zhroutil do jezera. Podívaná v Patagonii láká tisíce turistů

Kusy ledu odpadávají z patagonského ledovce.Video: Veronika Krátká, Reuters

 

Reklama

Ledový most, který je součástí ledovce Perito Moreno, vlivem tání povolil. Tento jev se u ledovce, který se nachází v Argentině, pravidelně opakuje. Z břehu jezera tuto podívanou sledují tisíce turistů.

Článek

Ledovec Perito Moreno na území Patagonie v Argentině se rozpadá. Konkrétně jeho část tvořená ledovým mostem. Jedná se o cyklický jev, který přitahuje tisíce turistů. Části ledovce, který se nachází v provincii Santa Cruz a pokrývá rozlohu 250 kilometrů čtverečních, se pravidelně bortí do jezera známého jako Lago Argentino.

Když se Perito Moreno pohybuje dopředu, odřízne řeku, která zásobuje jezero. Voda vytváří tlak a pomalu podemílá led. Formuje tím tunel, který nápor postupem času nevydrží a tento most se pak zbortí do jezera. V neděli 11. března se ledový jazyk odlomil a v příštích dnech by měly odpadnout i další kusy ledu. K předchozímu borcení masivu došlo naposledy v roce 2016.

Perito Moreno je ledovec, který leží v národním parku Los Glaciares na území Patagonie v Argentině. Třetina tohoto parku je pokrytá ledem. Nejznámější je ledovec Perito Moreno, který se rozprostírá přes jižní rameno argentinského jezera. Každoročně navštíví Perito Moreno stovky tisíc turistů. Ledovec byl pojmenován podle objevitele Francisca Morena. Je součástí patagonského ledovcového pole a jde o jeden ze tří patagonských ledovců, který zatím neustupuje. V místě konce ledovce jeho šířka dosahuje 5 kilometrů a průměrná výška je 74 metrů nad hladinou argentinského jezera. Celková hloubka ledu je 170 metrů.

Reklama

Související témata:

Doporučované