Hlavní obsah

Legální, či nelegální? Americké univerzity budou požadovat očkování studentů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Seznam amerických vysokých škol a univerzit, které budou po studentech se začátkem školního roku požadovat absolvované očkování, roste. Některé studenty tak čeká důležité rozhodnutí, v některých případech pak i ty evropské.

Článek

Počet očkovaných občanů Spojených států amerických každým dnem stoupá a mnohé státy již povolily – nebo brzy povolí – očkování i té nejmladší věkové kategorii, tedy lidem starším 16 let. Podle posledních údajů amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) již alespoň jednu dávku vakcíny dostalo více než 41 % populace, plně očkovaných je pak téměř 30 % z nich.

Americká očkovací centra za den vykáží průměrně 2,8 milionu aplikovaných dávek, z nichž nejvíce si jich připisuje látka tandemu Pfizer a BioNTech následovaná vakcínou firmy Moderna. Po menší pauze nově americké úřady obnovily také očkování třetí látkou v pořadí, a to vakcínou Janssen od firmy Johnson & Johnson.

Očkovaní tak přibývají každým dnem, lidé se vrací do normálního života a země se přizpůsobuje novým skutečnostem. Jednou z nich, která se nezadržitelně blíží, je i nový školní rok a otázka jeho podoby. O té už postupně dávají vědět tamní vysoké školy a univerzity, podle webu CNBC News jich již více než 30 oznámilo, že po svých studentech i pracovnících budou požadovat podstoupení vakcinace.

Dosud výuka za oceánem – stejně jako v jiných částech světa – probíhala ve ztížených podmínkách, a to ať už formou plně distanční výuky, či výuky hybridní. S rostoucím počtem očkovaných se ale zvedá také naděje, že většina výuky a dalších činností bude na podzim roku 2021 probíhat osobně.

„Oznamujeme to již nyní, aby studenti a zaměstnanci měli čas se nechat očkovat,“ cituje agentura AP mluvčí Kalifornské státní univerzity (CSU) s tím, že zavedení formálního příkazu k vakcinaci bude záviset i na tom, kdy americké regulační orgány udělí plné povolení některé z vakcín, či na diskuzi s odbory.

CSU je jednou z posledních škol, které se do „týmu“ povinného očkování přidaly. O stejném kroku pak informovala také Kalifornská univerzita, která spolu s CSU patří mezi největší americké instituce poskytující vysokoškolské vzdělání. Již dříve o podobném postupu informoval například také Stanford nebo Yale, který patří mezi osm elitních soukromých univerzit na severovýchodě USA, tj. Ivy League.

Je legální očkování vyžadovat?

Povinnost očkování však doprovází výjimky i tábory s různými názory. Mezi studenty, kteří zřejmě nebudou muset očkování podstoupit, patří ti, které budou omlouvat lékařské nebo náboženské důvody. V těchto případech pak bude řešením pravidelné testování na koronavirus, školy však veškeré informace, které se tématu týkají, ještě hodlají upřesnit.

Detaily pak budou potřeba také z právního hlediska, někteří totiž váhají, zda vůbec legálně mohou po studentech očkování vyžadovat. Problémem je podle agentury AP zejména nálepka nouzového užití, kterou zatím všechny vakcíny používané ve Spojených státech mají. Záležitost se tak podle odborníků nachází v šedé zóně a mnoho škol bude v rozhodování opatrných.

V USA není neobvyklé, aby některé školy vyžadovaly potvrzení o očkování na různé druhy nemocí; mezi ty patří například obrna, tetanus nebo černý kašel. Podle profesora práva Glenna Cohena z Harvardské univerzity pak neexistuje důvod, proč by univerzity nemohly mít možnost po svých studentech vyžadovat také očkování proti covidu-19.

Mnoho škol tak hledá vhodný systém, který nastolit, a řešení, jak naložit s těmi, kdo očkování nechtějí podstoupit. Studenti na Brownově univerzitě si například budou muset „vzít volno“ nebo vyplnit žádost o distanční studium.

Zapeklitá situace pro Evropany?

Jak již bylo řečeno, Spojené státy dosud dokázaly naočkovat přes 41 % své populace, která by podle CDC měla činit přes 330 milionů lidí. Data odráží počet podaných dávek na 100 000 obyvatel, což umožňuje srovnání různých oblastí. V Evropě podle webu Our World in Data „americkou hranici“ překročilo pouze San Marino, Malta, Spojené království, Monako, Maďarsko a Srbsko.

Situace se školami obecně se v Evropě různí, v Česku až s novým rozvolněním dochází k částečnému obnovení prezenční výuky, a to pouze za určitých podmínek, jako je povinnost negativního testu. Povinnému očkování se ale momentálně nevyhnou ani někteří evropští studenti, a to ti, kteří se chystají kvůli studiu za oceán.

Příkladem je téměř čtyřiadvacetiletá studentka Nikol, která doufá, že příští školní rok zahájí bez problémů na americké New York University. I tato škola se nyní nově řadí k těm, které se rozhodly po svých studentech požadovat očkování, a distribuci vakcín zřídila i v rámci svého kampusu. Ve státě New York navíc mají nárok na vakcínu už i šestnáctiletí občané.

„Samozřejmě bych byla radši, kdybych stihla očkování ještě tady před odletem. Určitě by to bylo jednodušší a s větší pravděpodobností bych pak nemusela do karantény. Kdybych to ale nestihla, tak určitě hned půjdu buď do školy, nebo do nějakého očkovacího centra v NYC,“ uvedla pro Seznam Zprávy Nikol. To, zda se očkovat v Česku ještě před odletem stihne, zatím není jasné. Od 23. dubna se v zemi spustila registrace pro osoby starší 60 let.

„Naštěstí se úplně nemusím spoléhat na dodávky školy, protože mám nárok na vakcínu i jako rezident města. Co ale psala škola, tak určitě počítají s tím, že před startem semestru poskytnou vakcínu všem, kteří se k ní nedostanou doma,“ dodává Nikol o své situaci s chystaným odletem za „velkou louži“.

Reklama

Doporučované