Hlavní obsah

Legenda slaví. Automobilka Ferrari před 70 lety ukázala první závodní vůz

Historie značky Ferrari zaznamenala významný milník před 70 letyVideo: Reuters

 

Reklama

Značka, za kterou závodil Michael Schumacher nebo Niki Lauda, má za sebou 70 let. V sobotu automobilka slaví výročí ve svém domovském městě - italském Maranellu.

Článek

Píše se rok 1947 a bývalý automobilový závodník Enzo Ferrari představuje světu spolu se svým týmem první vozy s emblémem černého koně ve žlutém štítu, které nesou jeho jméno - Ferrari.

Značka stála v roce 1950 u zrodu závodů Formule 1. Své první vítězství ale zaznamenala až v roce 1951 na anglickém závodním okruhu Silverstone. Do té doby závody Formule 1 vyhrával tým Alfa Romeo. S touto firmou dříve Enzo Ferrari spolupracoval.

V současnosti má tým Ferrari na kontě 16 výher v poháru konstruktérů, patnáctkrát ovládl celkové bodování jezdců Formule 1 a stáj zvítězila ve 228 závodech F1. Velkou zásluhu na tom má německý závodník Michael Schumacher, který si mezi lety 2004 a 2005 nenechal svou vítěznou řadu nikým narušit a získal pět světových titulů v řadě.

Zatím posledním vítězem z týmu  Ferrari v pohárů jezdců je Fin Kimi Raikkonen. Ten stanul na vrcholu stupňů vítězů v roce 2007.

Významné momenty z historie značky si můžete připomenout ve videu nad článkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované