Hlavní obsah

„Symbol privatizace veřejného prostoru z 90. let“ zmizí z Liberce

Foto: město Liberec

Dříve trafika, později prodejna kebabu, dnes ostuda.

Reklama

Na Soukenném náměstí v Liberci začala firma najatá městem bourat rozporuplný kruhový stánek, který tam byl 28 let. Původně to byla trafika, později prodejna kebabu. Místo něj se vysadí strom a udělá pítko.

Článek

„Jsem rád, že jde dolů. Připomínal periferní stavbu vyloučené lokality,“ řekl dnes městský architekt Jiří Janďourek. Podle něj by takový prvek na druhém nejdůležitějším náměstí stotisícového města vůbec neměl být. „Považuji za velký omyl, že vůbec vznikl na tomto místě. Pokud by se měla na náměstí někdy objevit doplňková drobná architektura, tak si myslím, že by měla mít mobilní podobu a měla by být lehce demontovatelná,“ dodal Janďourek.

Kruhový stánek, který zabíral 58 metrů čtverečních, byl na náměstí od roku 1992. Patřil soukromníkovi a radnice ho koupila za 400 000 Kč v roce 2018. V loňské anketě města se pro jeho zachování vyslovilo 18 procent z 3200 hlasujících. Drtivá většina byla pro to, aby jej nahradil strom.

„Myslím, že tento stánek představuje symbol privatizace veřejného prostoru v 90. letech a tehdejší vztah k veřejnému prostoru. Jistě se najde mnoho obyvatel, kterým tento stánek přirostl k srdci. Já spíše postrádám objekt, který stál opodál a představoval skutečnou architekturu, obchodní dům Ještěd,“ uvedl Janďourek. Starý Ještěd je zbouraný od roku 2009.

Foto: město Liberec

Takto má vypadat náměstí bez „slavného“ stánku.

S bouráním bývalé trafiky začali pracovníci najaté firmy v pondělí. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) se tak děje ručně, bez bagru či jiného stroje. „Kolem je park, dlažba, tak tam nechtěli najet s technikou, aby dlažbu neponičili, a navíc by se tam ani nevešli. Takže stánek postupně rozebírají,“ uvedl primátor.

Podle něj by práce včetně úprav prostranství měly skončit v listopadu. Radnice za ně zaplatí čtvrt milionu korun. Nový strom, platan, se ale zřejmě bude sázet až příští rok na jaře. I primátor míní, že odstranění stánku náměstí prospěje. „Do architektonického rázu dolního náměstí nepasoval,“ dodal.

Foto: město Liberec

Pohled na budoucí náměstí bez stánku, který podle městského architekta „připomínal periferní stavbu vyloučené lokality“.

Soukenné náměstí je v dolní části města v sousedství obchodního centra Forum. Současnou podobu získalo při rekonstrukci před osmi lety téměř za 18 milionů korun. Už tehdy se uvažovalo o odstranění stánku.

Náměstí po rekonstrukci získalo nelichotivé přízvisko lavičkové, ty tam byly ve dvou souvislých prohnutých řadách a neposkytovaly soukromí ani stín. Letos město skoro polovinu laviček z centrální části náměstí odstranilo, z 63 jich zůstalo 34. Hlavním důvodem nebyla estetika, ale jejich špatný stav. Nešlo o jediný nedostatek po rekonstrukci náměstí z roku 2012. V roce 2015 muselo město vyměnit poškozenou dlažbu, jež se rozpadala. Velkoformátovou dlažbu nahradily menší štípané žulové kostky. Jiné jsou i koše na odpadky a zeleň. Podle Janďourka sice není současná podoba náměstí ideální, ale další úpravy se nechystají. „Finanční priority města jsou jiné,“ dodal.

Reklama

Doporučované