Hlavní obsah

Legendární tenistka Suková: O Češkách ve světové elitě a hlavě, která může všechno zhatit

Výzva s Helenou Sukovou: „Máme dnes spoustu úspěšných holek ve světové špičce a i dnes pořád platí, že uspějí jen ty, které chtějí vyhrávat.“Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bývalá tenisová hvězda a psycholožka Helena Suková říká, že sama mohla být světovou jedničkou, kdyby věděla to co dnes.

Článek

Někdejší úspěšná tenistka a dnes psycholožka Helena Suková má za sebou kariéru jako málokdo – vyhrála čtrnáct grandslamů (všechny ve čtyřhře) a je členkou tenisové síně slávy.

Čtyřiapadesátiletá žena teď působí hlavně jako psycholožka, jež radí mnoha sportovcům. Ve Výzvě Seznamu potvrzuje platnost známého sportovního klišé, které říká, že „všechno je o hlavě“. Sama by prý dosáhla ještě větších triumfů, kdyby v době své vrcholné kariéry na konci 80. let měla své dnešní znalosti sportovní psycholožky.

„Myslím si, že bych byla první na světě a že těch grandslamů bych vyhrála víc. Dnes vím, nač se má člověk zaměřit, nač má myslet, jak se má chovat. To máte jako u indiánů – je tam rada starších, kteří to už všechno vědí, ale tělo už na to nemá,“ říká Suková, která v dnešní roli zkouší tyto zkušenosti předávat mladým.

Přesto dnešní popularitě pořizování takzvaných mentálních koučů příliš nerozumí. „Rozdíl mezi mentálním koučem a psychologem je v tom, že když máte psychologa, tak máte jako klient garantované znalosti, protože to musel vystudovat. Mentální kouč nemá vzdělání, je mezi nimi bohužel taky řada šarlatánů,“ vysvětluje Suková.

Dnešním tenistům nejvíc závidí jestřábí oko – speciální kamerovou technologii, která dokáže vyloučit nepřesnosti rozhodčích a určit, zda těsné míčky dopadly do hřiště, či do autu. Co jim naopak nepřeje, je velký mediální zájem a pozornost, což podle ní jen rozptyluje pozornost a soustředění na výkon.

„Máme dnes spoustu úspěšných holek ve světové špičce a i dnes pořád platí, že uspějí jen ty, které chtějí vyhrávat tituly. Nikoliv ty, co si chtějí vydělat velké peníze, koupit auto a palác. To je tak omezující a skličující, že se nedostanou daleko.“

Helena Suková ve Výzvě Seznamu popsala i složitý život sportovců a jejich traumata po ukončení aktivní kariéry. Třeba ona sama, když ve 33 letech končila, se prvního půl roku doma musela zabavit skládáním puzzle, než našla nový směr života.

„Od malička se věnujete sportu, jste v tom dobří, máte slávu, úspěch, satisfakci. Pak unavení skončíte a myslíte si, že svět bude stejně zářný. Ale já říkám, že do tří let o vás nikdo neví,“ popisuje pocity hvězd žena, jež sama úspěšně našla nové uplatnění v psychologii, kterou vystudovala.

Sportovec po kariéře se podle Sukové musí vyrovnat s tím, že ať začne s čímkoliv novým od nuly, není reálné, aby se dostal na špičkovou úroveň jako ve sportu. „A to je samozřejmě pro hodně lidí frustrující. Najednou se utnul dosavadní život, kdy zažívali jenom úspěchy,“ říká ve Výzvě Seznamu.

Reklama

Související témata:

Doporučované