Hlavní obsah

Legendární věta ze Samotářů neplatí. „Hulení“ už má tradici, mladí Češi jsou v něm nejlepší

Mladí Češi se nadále drží na předních pozicích statistiky uživatelů konopných drog.

Reklama

Článek

Legendární věta herce Jana Macháčka z filmu Samotáři z přelomu tisíciletí, že v Čechách nemá „hulení“ tradici, už evidentně neplatí.

Marihuanu nebo hašiš užila v posledním roce téměř pětina lidí ve věku 15 až 34 let. Ve skupině od 15 do 16 let má v Česku aspoň jednu zkušenost s konopím dokonce 37 procent lidí, tedy nejvíce z celé Evropy. Vyplývá to z dnes zveřejněné zprávy Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA). Česko zůstává dál hlavním zdrojem pervitinu v Evropě, i když trendem poslední doby je výroba drogy v příhraničních oblastech zemí, se kterými sousedí.

Evropská drogová zpráva se zabývá situací v osmadvaceti členských zemích Evropské unie, v Turecku a Norsku, a statistická data, která se v ní uvádějí, pochází většinou z roku 2016, případně z posledního roku, pro který jsou data k dispozici.

Na čem jsou Češi nejvíc závislí:

Datažurnál: závislé Česko.Video: Seznam Zprávy

Mladí Češi ve věku 15 až 34 let se v evropské statistice užívání konopí umístili na třetím místě. V posledních dvanácti měsících jich alespoň jednou konopnou drogu užilo 19,4 procenta. Překonali je pouze mladí Italové (20,7 procenta) a Francouzi (21,5 procenta). Na Slovensku v kategorii 15 až 34 let konopí v posledním roce od získání dat užilo podle statistiky 9,3 procenta lidí.

Zatímco mladí Češi jsou v celoevropské statistice užívání konopí už několik let na předních příčkách a v kategorii 15 až 16 let jsou s 37 procenty i letos na špici, v kategorii od 15 do 64 let užilo aspoň jednou v životě marihuanu či hašiš 26,6 procenta lidí, a Česko tak skončilo až na devátém místě z třiceti sledovaných zemí. Předstihly ho pouze státy západní a jižní Evropy. Celkem na sledovaném území (EU, Norsko, Turecko) konopné drogy alespoň jednou užila více než čtvrtina populace.

Na předních místech statistiky se v aktuální zprávě Česko umístilo i v případě užívání MDMA, které se nejčastěji prodává v podobě tablet pod názvem extáze. Procento lidí ze skupiny od 15 do 64 let, kteří aspoň jednou extázi užili, je v Česku po Nizozemsku, Irsku a Británii čtvrté nejvyšší v Evropě.

Zvláštní pozornost zpráva věnuje také problematice pervitinu v Česku, které nadále zůstává jeho největším výrobcem v Evropě. Oproti minulým letům se ale začínají výrobny metamfetaminu, jak se pervitin nazývá odborně, objevovat také v příhraničních oblastech zemí sousedících s Českem. V Česku samotném vzniká pervitin nejčastěji zpracováním léčiv s pseudoefedrinem dovezeným z Polska nebo přes Polsko. Podle zprávy EMCDDA bylo v Evropě v roce 2016 hlášeno 291 nelegálních varen pervitinu, z toho 261 v Česku. V Česku bylo také zachyceno největší množství této drogy při policejních zásazích.

Pervitin pro domácí spotřebu

Pervitin se přitom podle zprávy vyrábí především pro „domácí spotřebu“, tradičně se totiž tato droga užívá hlavně v Česku a na Slovensku. Poslední data ale ukazují, že se rozšířila i na východ Německa, do Španělska, na sever Evropy a na Kypr. Češi a Slováci ovšem dál tvoří 90 procent všech klientů, kteří žádají o specializovanou léčbu závislosti na metamfetaminu.

Česko se evropské statistice vymyká také v případě halucinogenních drog. Celkově se LSD a halucinogenní houby v Evropě užívají poměrně málo a míra jejich užívání je řadu let stabilní. V roce 2016 požilo halucinogenní drogu ve většině evropských zemí méně než jedno procento mladých dospělých (15 až 34 let). V případě halucinogenních hub se vymykaly pouze tři země: Nizozemsko a Finsko s 1,9 procenta a Česko dokonce s 3,1 procenta. Nad průměrem EU je Česko (1,4 procenta) s Finskem (1,3 procenta) také v případě LSD.

Výrazný nárůst v heroinu a spol.

Z jedenácti zemí s pravidelnými odhady vysoce rizikového užívání opioidů, ke kterým se řadí heroin, morfin či kodein, v letech 2006 až 2016 vykazuje Česko statisticky významný nárůst.

Ačkoli se převážná část heroinu dostupná v Evropě stále vyrábí v Afghánistánu, Pákistánu a Íránu, odhalení několika laboratoří, ve kterých se heroin vyráběl z morfinu, podle evropské zprávy naznačuje, že část této drogy určená na evropský trh se v posledních letech vyrábí i přímo v Evropě. Jedna z takových laboratoří byla odhalena i v Česku. V souvislosti s užíváním heroinu nicméně podle zprávy v Česku klesl počet akutních příjmů na pohotovostech.

Reklama

Doporučované