Hlavní obsah

Legitimní obrana, říká Írán k útokům na saúdskoarabskou rafinérii. Ta obnovila původní úroveň těžby

Foto: Profimedia.cz

Legitimní obrana, říká Írán k útokům na saúdskoarabskou rafinérii. Ta obnovila původní úroveň těžby

Reklama

Saúdská Arábie obnovila těžbu ropy na stejnou úroveň, jako před útoky ze 14. září. V pondělí to oznámil generální ředitel společnosti Saudi Aramco. Útoky snížily těžbu z 9,9 milionu barelů na 5,7 milionu barelů denně. Saudové z útoku viní Írán. Ten v pondělí označil útoky za akt „legitimní obrany” jemenských šíitských povstalců.

Článek

K útoku na saúdská ropná zařízení se povstalečtí Húsíové přihlásili. Saudská Arábie však přesto tvrdí, že má důkazy o tom, že za vším stojí Írán. Ten jakékoliv zapojení do incidentu odmítá. Podle mluvčí íránského ministra zahraničí jsou veškerá obvinění nepodložená.

Útok z poloviny září paralyzoval polovinu ropné produkce dvou saúdskoarabských rafinérií Abkajk a Churajs. Saúdská Arábie od začátku vinila Írán a na tiskové konferenci několik dní po incidentu ukázala trosky dronu, které měly svědčit o íránském zavinění. Saúdy podpořily Spojené státy americké poté, co Írán začal vyhrožovat „totální válkou”, pokud se Státy zapojí i vojensky, americká diplomacie udělala krok zpět.

K poničení ropné infrastruktury se přihlásili povstalečtí Húsíové. Teherán právě povstalce podporuje „duchovními a politickými” prostředky. „Jediné řešení, při kterém si Saúdská Arábie zachová svou tvář, je příměří a dialog,” řekl mluvčí ministerstva zahraničí Musáví.

Korunní princ Saúdské Arábie Muhammad bin Salmán ve víkendovém rozhovoru s americkou televizí CBS uvedl, že „jen hlupák by útočil“ na hlavní saúdskoarabská ropná zařízení. Vyzval rovněž „k silné a rozhodné akci k odstrašení Íránu“.

Po dvou týdnech se Saúdům podařilo obnovit původní ropnou produkci. „Do 25. září jsme byli schopni obnovit veškerou kapacitu, kterou jsme měli před útoky,” řekl generální ředitel ropné společnosti Búaínaín na tiskové konferenci. Saúdská Arábie je největším vývozcem ropy na světě a zároveň tzv. dodavatelem poslední instance, na kterého v době nečekaného výpadku dodávek spoléhá více zemí.

Informované zdroje minulý týden agentuře Reuters řekly, že těžební kapacita firmy Aramco byla obnovena na 11,3 milionu barelů denně. Saúdští činitelé uvedli, že do listopadu by měla dosáhnout 12 milionů barelů denně.

Reklama

Související témata:

Doporučované