Hlavní obsah

Lego opět šláplo na vlastní kostičku. Bolestivý propad o dalších 30 procent

Ilustrační fotografie.

Reklama

Po loňské ztrátě to vypadalo, že se stavebnice firmy Lego pomalu skládá dohromady. Jenže spíš pokračuje v demolici. Podíl společnosti Kirkbi, spravující majetek dánského giganta, v dalším podniku dělá více škody než užitku. Miliardářům ale došla trpělivost.

Článek

Společnost Kirkbi spravuje majetek rodiny Kirka Kristiansena, vlastníka dánského výrobce dětských stavebnic Lego. Zároveň má menšinový podíl v předním světovém poskytovateli facility služeb ISS. A právě tato firma jim na začátku loňského listopadu spolkla 3,45 miliardy dolarů.

Bylo to hlavně kvůli slovům generálního ředitele Jeffa Gravenhorsta, který prohlásil, že ISS se podle nové strategie soustředí pouze na své velké klienty a ty malé řešit nebude. Naznačil nižší ziskovost firmy a rázem bylo zle. Tržní hodnota společnosti se propadla o 20 procent.

Tehdy generální ředitel zemětřesení ustál, ale teď se bude muset připravit na mnohem silnější vibrace. Pokud se loni jednalo o „zanedbatelnou“ ztrátu, letos to vypadá na pořádné tornádo. Tržní hodnota společnosti se během posledního týdne propadla téměř o 30 procent.

V porovnání hodnoty akcií z loňského listopadu a dnešního dne jde o propad až 34 procent. S posledním výprodejem ztratila společnost za poslední rok více než třetinu své tržní hodnoty. Pro společnost Kirkbi, která dohlíží na bohatství Lega ve výši 16 miliard dolarů, představuje dvanáctiměsíční pokles ztrátu asi 15 milionů dolarů.

Problém jménem ISS

Loni to komplikace nebyla, ale letos už miliardářům stojícím za gigantickým podnikem Lego došla trpělivost. Po propadu akcií usilují o větší kontrolu nad ISS. Do správní rady byl nominován generální ředitel Kirkbi Soren Thorup Sorensen, o jeho přijetí by se mělo rozhodnout na valné hromadě v dubnu.

„Zastoupení v představenstvu je přirozenou součástí naší investiční strategie a touhy být blízko ke společnostem, kde máme významný menšinový podíl,“ uvedl Sorensen pro agenturu Bloomberg. Zprávu o ztrátách a vývoji akcií však odmítl komentovat. Šéf ISS Jeff Gravenhorst pak dodal, že Kirkbi „je velkým podporovatelem společnosti a že Sorensen zná společnost velmi dobře“.

Analytik agentury Bloomberg Eshan Toorabally by managementu společnosti doporučil vyřešit řadu provozních problémů, které se objevily na konci třetího kvartálu. „Dvě velké a nerentabilní smlouvy v Dánsku a Hongkongu a restrukturalizace ve Francii na ISS nadále vyvíjejí tlak,“ uvádí Bloomberg.

Reklama

Doporučované