Hlavní obsah

Lego slaví šedesáté narozeniny. A jeho popularita stále roste. Zpočátku to byl propadák

Populární stavebnice Lego slaví 60. výročí od patentování značkyVideo: AP

 

Reklama

S populární stavebnicí Lego si děti po celém světě hrají už šedesát let. O její vznik se zapříčinil Dán Ole Kirk Christiansen.

Článek

V neděli 28. ledna uplyne šedesát let od vzniku populární stavebnice Lego. Ačkoli se začala vyrábět už v roce 1949, patent získala až v roce 1958.

Zasadil se o něj Dán Ole Kirk Christiansen. Název slavné stavebnice vznikl spojením dánských slov „leg godt”, která se dají přeložit jako „hraj si dobře”. V době vzniku však Christiansen ani netušil, že tato slova v latině také příhodně znamenají „já sestavuju”.

Přestože dnes Lego patří mezi nejoblíbenější hračky na světě, nejprve se jednalo spíš o propadák. V hračkářstvích o něj nebyl moc zájem. Podle majitele časopisu Toy World Johna Baulcha Lego mělo sloužit jako vzdělávací hračka.

„Co Lego učí děti v oblasti kreativity, představivosti a prostorové vnímavosti, je schopnost vytvořit něco z ničeho. Ano, Lego rozhodně původně bylo vzdělávací hračkou,” uvedl Baulch.

Lego vyslyšelo fanoušky. Figurky vyvede podle skutečných astronautek NASA

Nyní se Lego těší takové popularitě, že s ním o spolupráci usiluje řada významných společností.

„Lego stále pokračuje v inovaci. Přestože je šedesát let staré, nikdy neusnulo na vavřínech. Stále představuje nové koncepty, nové nápady a posunuje hranice. Bere v potaz to, o co se děti momentálně zajímají, a přizpůsobuje se tomu. Tím pádem i nyní jsou děti fascinovány Legem stejně, jako byly před šedesáti lety,” dodal Baulch.

Denně se vyrobí tisíce kostiček Lega a jeho produkce se každým rokem zvyšuje.

Mobil pod stromeček? Kdepak, tohle od Ježíška dostával jako kluk váš pradědeček

Reklama

Související témata:

Doporučované