Hlavní obsah

Lego vyslyšelo fanoušky. Figurky vyvede podle skutečných astronautek NASA

Lego představí novou sadu figurek vědkyň a astronautek z NASA.

 

Reklama

V sadě nebude chybět ani Margaret Hamiltonová, která napsala důležité programy pro projekt Apollo a pomohla dostat Američany na Měsíc.

Článek

Lego vyslyšelo fanoušky a na přelomu letošního a příštího roku uvede na trh sadu figurek, které jsou inspirované skutečnými vědeckými pracovnicemi, inženýrkami a astronautkami z americké NASA.

Svou figurku tak budou mít matematička a fyzička Katherine Johnsonová, astronautka a fyzička Sally Rideová, astronomka Nancy Grace Romanová, astronautka Mae Jemisonová a programátorka Margaret Hamiltonová, která napsala důležité programy pro projekt Apollo a pomohla Američanům dosáhnout Měsíce.

Při tvorbě její figurky dánská společnost Lego napodobila slavnou fotografii, na níž Hamiltonová pózuje vedle vysokého štosu svých kódů, potřebných k cestě na Měsíc.

S nápadem na řadu figurek přišla vědecká novinářka z MIT Maia Weinstocková. Na webu společnosti Lego nasbírala pro svůj nápad více než deset tisíc hlasů.

Lego v minulosti čelilo kritice, že nemá na trhu dostatečné množství vědkyň a vůbec profesí reprezentovaných figurkami žen. „Kauza" se stala slavnou hlavně kvůli dopisu, který společnosti napsala sedmiletá dívka Charlotte Benjaminová a prosila o více „holčičích figurek, které podnikají dobrodružství a užívají si legraci".

Reklama

Doporučované