Hlavní obsah

Lehce nabyl, lehce pozbyl. Bitcoin ztratil přes polovinu své hodnoty a je tam, kde byl v listopadu

Bitcoin se propadl na hodnotu z listopadu. Odepsal přes 60 procent.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Světové kryptoměny, v čele s tou nejznámější, mají za sebou prudký pád. Bitcoin spadl ze svého 19tisícového rekordu až k sedmi tisícům dolarů.

Článek

Nejčastěji se za impulsy spouštějící výprodej považují snahy některých asijských států o regulaci či zákaz kryptoměn. Nebo rozhodnutí Facebooku zatrhnout na své platformě reklamy na služby spojené s kybernetickými platidly.

Oproti maximu z prosince loňského roku ztratil bitcoin k tomuto týdnu dle serveru Coinbase více než 60 procent své dolarové hodnoty.

Aktuální situace přiměla velká média jako New York Times či Fortune nebo uznávané ekonomy typu Nouriela Roubiniho a Paula Krugmana otevřeně mluvit o kryptobublině a jejím splaskávání.

Naopak kryptooptimisté, například člen Paralelní Polis Milan Půlkrábek, nahlížejí na současnou situaci zejména z druhé strany virtuální mince.

„Letos se na bitcoinu chystají různá vylepšení, která například výrazně sníží transakční náklady. Takže si myslím, že bitcoin bude vhodným platebním nástrojem,” říká Půlkrábek.

Jak se poslední tři měsíce vyvíjela cena bitcoinu nebo proč jej za bublinu považuje investiční poradce Jan Traxler, se podívejte ve videu v úvodu článku.

Reklama

Související témata:
David Pulkrábek

Doporučované