Hlavní obsah

Lék bamlanivimab proti těžkému průběhu nemoci covid-19 dostala první pacientka v ČR

Foto: Seznam Zprávy

Balení léku bamlanivimab.

Reklama

Bamlanivimab je určený pro nemocné, kteří splní nastavené požadavky, i ostatní nemocnice. Thomayerova nemocnice obdržela 500 ampulí. Podle potřeby ho dostanou i další nemocnice.

Článek

„V klinických studiích šest ze sedmi pacientů, kteří by se dostali do nemocnice, se do ní díky této preventivní léčbě nedostanou,“ uvedla Martina Vašáková, přednostka pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Thomayerovy nemocnice. Nemocnice nečeká jen na léky z ciziny, ale ve spolupráci s vědci a lékařskými fakultami vyvíjí i léky vlastní. Nyní se zkoušejí klinicky molekuly, které by mohly být účinné u těžších forem nemoci.

Lék bamlanivimab je pro pacienty s rizikovými faktory, kteří by mohli mít těžký průběh nemoci, skončit v nemocnici a je u nich i riziko úmrtí. Dostávají ho krátce po nakažení. Medikament obsahuje takzvané monoklonální protilátky, které znemožňují viru vstoupit do buněk. Napodobují tak činnost imunitního systému a zmenšují rozsah poškození plicní tkáně. Podle výrobce omezuje bamlanivimab riziko hospitalizace a úmrtí o 70 procent.

Bamlanivimab se píchá do žíly. Lékaři hodinu pacienta pozorují, poté odchází domů. První pacientka neměla žádné komplikace. Podle zástupců Thomayerovy nemocnice jsou „indikace zatím poměrně omezené“, bamlanivimab označili za průlom v léčbě. Česko by mohlo dostat i lék od společnosti Regeneron a další přípravky.

Lék je vhodný pro rizikové pacienty s minimálními symptomy, kteří by mohli posléze skončit na jednotce intenzivní péče. Týká se to třeba lidí nad 65 let, diabetiků, lidí s poruchou imunity nebo po transplantaci. Naopak nevhodný je pro pacienty s rozvinutým onemocněním covid-19. „Virus již u nich napáchal škodu a nelze si od tohoto léku více slibovat. Tam nastupují již jiné léky,“ dodala Vašáková.

Premiér Andrej Babiš (ANO) kritizoval klinickou skupinu ministerstva zdravotnictví za rozhodování o nových lécích proti covidu-19. Podle předsedy vlády je její přístup velice rezervovaný. Chce o tom mluvit s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO). „Mě dost mrzí, že klinická skupina ministerstva zdravotnictví se k těmto lékům staví velice rezervovaně. Indikace byly velice zúžené. Je to chyba,“ uvedl při dnešní návštěvě Thomayerovy nemocnice Babiš. Podle něj Česko dostalo nabídku 10 500 dávek bamlanivimabu, objednalo jich 2 500. Vakcíny od Regeneronu by mohlo získat 20 000 dávek a v březnu má dorazit 4 000 dávek, řekl premiér a dodal, že „pokud jsme vydali 15 miliard na roušky a respirátory, nemáme šetřit na těchto látkách“.

Reklama

Doporučované