Hlavní obsah

Lék na plná parkoviště? Zájem o sdílení aut roste, dojedete i do Chorvatska

Pavel Louda, majitel největší carsharingové firmy u nás, popisuje situaci na trhu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V Česku výrazně roste zájem o sdílení vozů, tedy takzvaný carsharing. Největší poskytovatel Car4Way nově dovoluje půjčit si auto na cestu na dovolenou, třeba do Chorvatska. Další hráči na trhu rostou.

Článek

Nově nabízí jednička na trhu možnost využít sdílená auta na cestu na dovolenou do zahraničí, třeba do Chorvatska nebo Itálie. A uvádí příklad, na kolik taková služba vyjde.

„Pokud si rodina půjčí například vůz Škoda Octavia combi čtvrté generace, cesta na 14 dní do Chorvatska s pojištěním a limitem 2 tisíce kilometrů přijde na 19 940 korun. Pokud si tentýž vůz půjčí na týdenní cestu s limitem 500 kilometrů po Česku, zaplatí 4 150 korun a pohonné hmoty má v ceně,“ říká Michal Pecina, ředitel společnosti Car4Way.

Jednička na tuzemském trhu ve sdílení aut zároveň spouští aplikaci na odemykání či zamykání aut z mobilu. Nově tak zákazníci otevřou bez klíče po Praze víc než tisícovku vozů, které má firma v metropoli k dispozici.

„Sdílení aut má před sebou ještě zajímavou budoucnost. Celosvětově se ukazuje, že v zemích, kde tomu legislativa šla naproti, se služba velmi rozvíjí. V České republice musím bohužel říct, že za těch šest let, kdy jsme začínali, nám legislativa moc nepomohla. Stále můžete do Prahy přijet jakkoliv starým autem, stále můžete jakkoliv staré auto přihlásit,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys Pavel Louda, majitel holdingu, do kterého přední carsharingová firma patří.

Car4Way

  • Je největší carsharingovou firmou v Česku.
  • Na trhu působí od roku 2014.
  • Provozuje přes 1000 aut v Praze a 100 v Brně.
  • Patří do Louda Holdingu, který zahrnuje mimo jiné firmu Louda Auto, největšího dealera vozů značky Škoda a Hyundai.

„Jedno auto dokáže nahradit osm až dvanáct aut, která stojí na parkovištích na sídlištích u paneláků či v ulicích města,“ doplňuje.

Další hráči na trhu

Fakt, že o sdílení aut je stále větší zájem, potvrzují i ambice společnosti Bolt. Nově tato přední evropská přepravní platforma spustila carsharing v domovském Estonsku. Nevylučuje, že se během pár měsíců přesune i do Česka, kde zatím provozuje odvoz auty v devatenácti městech. Donášková služba Bolt Food je k dispozici v Praze, Brně a Ostravě.

„Pokud vyhodnotíme, že je o službu v Estonsku zájem, jsme připraveni ji obratem rozšířit do dalších měst, komentuje službu sdílení automobilů Bolt Drive Jakub Dvořák, manažer firmy pro Českou republiku.

Bolt

- Je první platformou pro mobilitu v Evropě, nabízí sdílení automobilů, taxíky a službu mikromobility založenou na elektrických koloběžkách a kolech v jedné aplikaci.

- Nově spouští v Estonsku službu sdílení automobilů Bolt Drive. Zainvestuje do ní 20 milionů eur.

Trend potvrzuje i HoppyGo, platforma Škoda Auto DigiLab, která vznikla před čtyřmi lety. Před pár týdny oznámila expanzi do Polska a na Slovensko.

Službu podle dceřiné firmy automobilky Škoda výrazně nastartovala pandemie. Poptávka vyrostla o 81 procent a počet registrovaných uživatelů překročil 115 tisíc. Ještě v roce 2019 přitom měla firma 42 tisíc uživatelů a 1 500 aut, o rok později bylo vozů víc než 1 800 a registrovaných uživatelů 66 tisíc.

HoppyGo

- Platforma Škoda Auto DigiLab, která vznikla před čtyřmi lety.

- Přes platformu se loni protočilo 15 milionů korun, ale na zisk to nestačilo, firma skončila ve ztrátě.

V Česku působí také například carsharingová služba Anytime, nabízí flotilu vlastních vozů. Podle společnosti Deloitte měl počet uživatelů carsharingu v Evropě v roce 2020 překročit 15 milionů, což je o 70 procent více než před dvěma lety.

Reklama

Související témata:

Doporučované