Hlavní obsah

Lék na sezonu bez turistů? Prodloužíme ji až do zimy, říkají na Korfu

Foto: Kamila Jančíková/SZ

Ilustrační foto.

Reklama

Turistický ráj v koronavirových problémech. O situaci na ostrově Korfu Seznam Zprávy mluvily s prezidentem Asociace hotelů Korfu Babisem Vulgarisem.

Článek

Na řeckém ostrově Korfu se letos kvůli koronavirové krizi otevře zhruba polovina hotelů. Důvod? Zbytku by se provoz s minimálně obsazenou kapacitou nevyplatil. Ceny ubytování by proto měly oproti loňsku klesat. „Hoteliéři budou jistojistě nabízet různé slevy, aby přilákali turisty,“ říká prezident Asociace hotelů Korfu Babis Vulgaris.

„Ceny se odvíjejí vždy podle poptávky, na letošní sezoně nevydělá nikdo z nás,“ předpokládá Vulgaris, který je sám majitelem hotelu poblíž hlavního města Korfu. Pětihvězdičkový resort, který se každoročně zaplní asi z devadesáti procent, letos přivítá sotva dvacet procent turistů.

Příští rok by se však mohl cenový trend zvrátit, a to v případě, že by letošek ekonomicky nepřežil větší počet hotelů. Počet nabízených kapacit by se pak logicky zmenšil, byť zájem o ostrov každoročně stoupá. Jak Seznam Zprávám řekla tisková mluvčí CA Invia Andrea Řezníčková, jen loni prostřednictvím této agentury, která zprostředkovává zájezdy více než tří set cestovních kanceláří, odcestovalo na Korfu přes 12 tisíc Čechů.

Foto: Money Tourism

Prezident Asociace hotelů Korfu Babis Vulgaris.

Jak přežít zimu

Pro Čechy je Řecko jednou z nejvíce navštěvovaných destinací: podle Českého statistického úřadu jich v zemi loňskou dovolenou strávilo 407 tisíc. Korfu patří v oblíbenosti třetí místo. „Podle naší statistiky vede Kréta a za ní Rhodos,“ říká Řezníčková z Invie.

Celkově Korfu navštíví každoročně kolem dvou milionů lidí, letos to však má být podle zástupců tamního turistického ruchu sotva čtyřicet procent. Kromě menšího přílivu turistů dělá místním podnikatelům starost i zkrácené období letošní sezony. „Když nepřijeli turisté ani v květnu, ani v červnu, situace začala být vážná,“ popisovala Pavla Smetanová, která na Korfu dlouhodobě žije, situaci krátce po znovuotevření hranic.

Místostarosta hlavního města Korfu Panajotis Varuchas, který má na starosti turismus, přišel s překvapivým řešením: jednoduše sezonu prodlouží i do dalších měsíců. „Přivítat turisty i v zimních měsících jsme plánovali už dlouho. Pandemie pouze teoretické scénáře postrčila blíž k realitě,“ řekl Seznam Zprávám.

Jenže hlavní lákadlo řeckých ostrovů, koupání a opalování, zmizí s koncem sezony. Chladnější teploty začínají sice až v prosinci, ale na podzim už častěji prší a na konci roku se dokonce mohou objevit mrazíky. Také teplota moře klesá – od říjnových zhruba 22 stupňů až po únorových 14. Bude proto třeba zařídit turistům jiný program než návštěvu pláží. „V zimních měsících plánujeme například vytvořit vánoční vesnice, které by mohly zaujmout také řecké rodiny z hlavního ostrova,“ vysvětluje Varuchas.

Řekové cestují neradi

Lokální turismus by mohl přinést do místní pokladny alespoň nějaká eura, doufá radnice. Podle Řeckého statistického úřadu je však chuť Řeků cestovat obecně velmi malá. „Jen asi osm procent příjmů z turismu pochází od místních obyvatel. Doufáme, že v letošním roce tento podíl vzroste,“ věří Varuchas.

Pro Korfu i celé Řecko je turismus klíčovým odvětvím. Na hrubém domácím produktu se cestovní ruch podle Varuchase podílí více než 35 procenty. Jak dodává, kromě jiného by pomohlo také posílení leteckých linek.

Reklama

Doporučované