Hlavní obsah

Lék pro ČSSD podle politologa: Spojit se s tím, kdo jim bere hlasy

Foto: Dan Materna / MAFRA / Profimedia', Profimedia.cz

Premiér Andrej Babiš a ministr vnitra Jan Hamáček.

Reklama

Senátní volby jsou pro sociální demokracii další důkaz, že nenaplňuje potřeby svých voličů. Podle politologa Stanislava Balíka ale existuje varianta, jak by mohla strana přežít, dokud Babišovo hnutí nezanikne.

Článek

Sociální demokraté v senátních volbách neobhájili ani jeden z deseti mandátů, zbyli jim jen tři senátoři, což nestačí ani k vlastnímu senátorskému klubu. Pro ČSSD je to po krajských volbách další rána, což potvrdil i předseda strany Jan Hamáček.

„Volby bereme jako jednoznačnou prohru. Podobně jsme skončili také v roce 2004. Naši kandidáti kampaň neošidili,“ komentoval Hamáček. Podle něj se na výsledku podepsalo i to, že pro voliče ČSSD nejsou senátní volby tak důležité.

To se pak podle něj projevilo na volebním výsledku zkušených kandidátů, jakými jsou Milan Štěch, Radek Sušil nebo starosta Michal Šmarda.

Právě Šmarda se chtěl pokoušet stranu radikálně změnit. Volební výsledek mu ale dle jeho slov jasně řekl, aby zůstal starostou Nového Města na Moravě a centrální politiku přestal řešit. „Je to jasný signál, abych zůstal starostou Nového Města na Moravě. Takže nevidím důvod k tomu, abych usiloval o post ve vedení strany,“ řekl Seznam Zprávám Šmarda, který na post senátora kandidoval společně se Zelenými a hnutím Budoucnost.

Podle politologa a komentátora Bohumila Pečinky může být Šmardův nápad možný návod, jak sociální demokracii ještě zachránit.

„ČSSD nese už pro voliče tolik významů, že už není schopna vítězit, ale kdyby se rozkročila a šla do koalice s podobnými levicovými stranami, tak má co přinést,“ řekl Pečinka v České televizi.

S tím pak souhlasí i politolog Metropolitní univerzity v Praze Petr Just. „Sociální demokraté mohou spoléhat na nějaké úzké programové průniky, například se Stranou zelených,“ řekl Just pro deník E15.

Politolog Stanislav Balík pak tvrdí, že spojování se stranou Zelených a dalšími levicovými stranami je hloupost, protože tyto strany jsou již de facto „mrtvé“.

„Spojovat se s neexistujícími subjekty, jako jsou Zelení, nic sociální demokracii nepřinese. Jenom komplikovanější sestavování kandidátních listin a volební potenciál tam navíc ani není,“ řekl Balík Seznam Zprávám.

Lék pro ČSSD?

Podle Balíka bude těžké pro sociální demokracii získat zpět své voliče, dokud z politiky neodejde Andrej Babiš a jeho hnutí ANO. „Andrej Babiš a jeho hnutí v zásadě dělá sociálnědemokratickou politiku, ČSSD se tak musí snažit přežít, dokud tu Babišovo hnutí bude,“ vysvětlil politolog. A jako jeden z nápadů řekl, že by sociální demokracie měla jít s ANO do předvolební koalice v parlamentních volbách, které se uskuteční příští rok.

„Pro ČSSD je jediná možnost předvolební koalice s ANO, která jí zaručí pár volitelných míst na kandidátních listinách. Andrej Babiš má navíc také důvod se s ní chtít spojit, protože několik procent hlasů se mu bude zatraceně hodit, a právě ty mu může ČSSD přinést,“ doplnil Balík.

„ČSSD neprospělo ani vládní angažmá s ANO”

Podle současného místopředsedy strany Michala Šmardy je to však nesmyslný nápad. „ANO je marketingový projekt, proti kterému by měla ČSSD bojovat. Je to strana, která stojí jenom na Babišovi a nemá vlastní ideje. Tohle pro nás není řešení,“ vysvětlil místopředseda strany.

Podle šéfa poslanců ČSSD Jana Chvojky se ale jedná o absolutní nesmysl. „Od nikoho v ČSSD jsem tohle neslyšel. Kdyby s tím kdokoliv v rámci vedení přišel, tak by ho řadoví straníci hnali klacky,“ napsal Chvojka Seznam Zprávám.

Statutární místopředseda strany a poslanec Roman Onderka pak nápad zhodnotil jako velmi špatný. ČSSD totiž podle něj nemůže vstupovat do předvolebních svazků se stranami či hnutími autoritářského typu. „Jsem zásadně proti, aby se o takové věci jen spekulovalo, natož vážně uvažovalo,“ napsal Onderka Seznam Zprávám.

Politolog Balík však řekl, že je mu jasné, že se jeho nápad nebude představitelům strany líbit, ale „jedná se o pragmatický návrh na přežití“.

Seznam Zprávy oslovily předsedu strany Jana Hamáčka, zda by případně o předvolební koalici s ANO uvažoval, zatím však nereagoval. Stejně tak ani místopředseda strany a ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček, ani ministryně práce a sociálních věcí a také místopředsedkyně strany Jana Maláčová.

Spojení s Babišovou stranou podle řady členů zatím nepřineslo v podobě vládního spojenectví žádné plusy. Spíše naopak - odchod voličů.

„Tvrdili jsme, že ČSSD určitě neprospěje vládní angažmá. Pan premiér je velmi šikovný člověk a všechny plusy, které mohly nastat v sociální oblasti, tak umí natáhnout na ANO a případné kotrmelce zase spojit se sociální demokracií,“ řekl senátor Jan Žaloudík serveru iRozhlas.

To se podle poslance Jana Chvojky projevilo i na debaklu krajských volbách, což je „daň za účast ve vládě premiéra Andreje Babiše“.

Jiří Dienstbier, který vypadl v prvním kole senátních voleb, pak také řekl, že vstup do vlády s Babišovým hnutím byl velkou chybou.

Reklama

Doporučované