Hlavní obsah

Lékař Hilšer nesehnal dost podpisů pro kandidaturu na Hrad, přijme podporu senátorů

Marek Hilšer o své kandidatuře na prezidenta.

 

Reklama

Marek Hilšer sehnal jen 43 tisíc podpisů od občanů, ale podmínku pro prezidentskou kandidaturu splní díky 11 senátorům, kteří ho podpoří.

Článek

Jedenačtyřicetiletý lékař a vysokoškolský učitel Marek Hilšer je nejmladší kandidát, který se uchází o funkci prezidenta. Oznámil to mezi prvními už v červenci roku 2016 za podpory iniciativy Kroměřížská výzva. Dnes pak řekl, že sice nesehnal potřebných 50 tisíc podpisů od občanů, ale přijme senátorskou podporu. To je druhá možnost, jak se může uchazeč o Hrad stát oficiálním kandidátem pro prezidentskou volbu.

Učitel a také vědecký pracovník řekl pro Seznam Zprávy, že se politice věnoval vždy. Impulzem pro kandidaturu byly podle něj obavy z politického vývoje v Česku. „Řekl jsem si, že by bylo dobré, kdybychom měli někoho, kdo není spojen s minulostí, která tady byla. Někdo, kdo by udělal tlustou čáru, kdo by přišel s vizí do budoucnosti a tu budoucnost reprezentoval,” vysvětlil v rozhovoru Hilšer.

Do voleb se mohou přihlásit kandidáti, kteří se prokážou 50 tisíci ověřenými podpisy občanů, deseti senátorů nebo dvaceti poslanců. Z parlamentních stran na rozdíl od minulých voleb v roce 2013 pravděpodobně svého kandidáta nepostaví žádná. Starostové a nezávislí v úterý vyzvali další strany, aby v kandidatuře podpořili Jiřího Drahoše. Část ANO a ČSSD podporuje Miloše Zemana.

Svých 86 tisíc podpisů v petici odevzdal už ve středu další kandidát, textař a básník Michal Horáček. Spolu se stávajícím prezidentem Milošem Zemanem a Jiřím Drahošem bývá Horáček označovaný jako favorit lednových voleb.

Reklama

Doporučované