Hlavní obsah

Lékař promluvil. Floyd byl ve „svěráku“, zemřel kvůli nedostatku kyslíku

Foto: Profimedia.cz

Obviněný expolicista Derek Chauvin (vpravo) a jeho právní zástupce Eric Nelson.

Reklama

Lékař povolaný jako svědek obžaloby v procesu s expolicistou Derekem Chauvinem dnes uvedl, že George Floyd zemřel kvůli nedostatku kyslíku, když mu policista zaklekl na krk ve chvíli, kdy byl Floyd spoutaný.

Článek

Chicagský lékař Martin Tobin ve čtvrtek u okresního soudu v Minneapolis vypověděl, že George Floyd zemřel na následky nízké hladiny kyslíku v krvi poté, co ho obviněný policista Derek Chauvin přitiskl k zemi, klečel mu na krku a ztížil mu dýchání. „To způsobilo poškození jeho mozku a také to způsobilo arytmii PEA (stav, kdy je na EKG přítomna elektrická činnost srdce, ale tato činnost není doprovázena srdečními stahy, pozn. red.), která způsobila srdeční zástavu,“ cituje vystoupení lékaře Martina Tobina stanice CNN.

Lékař u soudu uvedl celkem čtyři hlavní důvody Floydovy smrti. Pouta a vozovka, ke které Chauvin Floyda přitiskl, zafungovaly podle lékaře jako „svěrák“. Vliv na Floydovu smrt pak mělo také Chauvinovo levé koleno na Floydově krku, Floydova poloha na břiše a Chauvinovo pravé koleno na Floydových zádech, pažích a bocích. Tato kombinace podle Tobina omezovala Floydovu schopnost se plně nadechnout. „Floydův předcházející zdravotní stav nebyl pro jeho smrt relevantní,“ řekl u soudu Tobin. „Zdravý člověk vystavený tomu, čemu byl vystaven pan Floyd, by zemřel,“ dodal lékař.

Lékař při výpovědi použil anatomické diagramy a úryvky videozáznamu ze zatýkání. Řekl, že lékařské důkazy odporují Chauvinovu tvrzení, že Floyd mohl zemřít následkem předávkování drogami.

„Příčinou nízké hladiny kyslíku bylo mělké dýchání,“ uvedl Tobin. Tempo Floydových nádechů se podle něj nezpomalilo do chvíle, než ztratil vědomí. Předávkování fentanylem naopak podle Tobina provází náhlý pokles frekvence dýchání. Mělké dýchání bylo podle lékaře zapříčiněno kombinací tlaků vyvíjených policií, včetně toho, že byl Floyd přitlačen k ulici se spoutanýma rukama a policista mu klečel na zádech a na krku.

Tobin si v jednom okamžiku rozepnul límec na košili a většina porotců následovala jeho žádost, aby udělali totéž. Dotkl se přitom svého krku a popsal, jak Chauvinovo koleno stlačilo jemnou tkáň hltanové části hrtanu, čímž tuto část respiračního systému v dolní části krku zablokovalo. Podle Tobina chvílemi Chauvin vyvíjel na Floydův krk tlak 41,5 kilogramu.

Tobinovo svědectví bylo na programu devátý den soudu, kdy se státní zástupci přesunuli do třetí fáze procesu, ve které se zaměří na lékařskou analýzu příčiny smrti George Floyda. Během několika posledních dní řada policejních odborníků a koordinátorů policejního výcviku u soudu uvedla, že Chauvin porušil policejní pravidla a použil na Floyda nepřiměřenou sílu.

Nejdůležitější lékařská svědectví by měla podle CNN přijít v pátek, kdy by měl svědčit hlavní lékařský vyšetřovatel Andrew Baker, který provedl pitvu Floydova těla. Lékařská analýza je důležitá pro obžalobu, která se snaží dokázat, že Floyd zemřel, protože Chauvin přenesl svou hmotnost na Floydův krk a záda po dobu více než devíti minut. Chauvinův obhájce Eric Nelson u soudu už argumentoval, že Floyd zemřel na předávkování drogami a předchozí zdravotní stav.

Proces s Chauvinem pokračuje druhým týdnem a očekává se, že potrvá nejméně měsíc. Obhajoba prostor pro své argumenty dostane příští týden. Chauvin a další tři policisté se Floyda snažili zatknout pro podezření, že použil padělanou dvacetidolarovou bankovku k nákupu cigaret.

Reklama

Související témata:

Doporučované