Hlavní obsah

Lékař si stěžoval na nekvalitní roušky. Musel se veřejně omlouvat

Svět bez obalu: Kyrgyzský lékař si stěžoval na nekvalitní roušky. Bezpečnostní služby ho donutily se veřejně omluvit.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

V Kyrgyzstánu jsou mezi nakaženými i desítky zdravotníků. Stát tvrdí, že lékařům a sestrám zajistil dostatek ochranných pomůcek. A jejich kritiku nese velmi nelibě.

Článek

Rostoucí počet potvrzených případů mezi kyrgyzskými zdravotníky naznačuje, že tamní vláda celou situaci podcenila. A veřejně to řekl ve videu na svém účtu na Twitteru jeden z lékařů: „Dali mi tuto masku, abych s ní pokračoval v práci. Má takové díry, že by jimi proletěla i moucha, natož covid-19. A pak se diví, že se tolik zdravotníků virem nakazilo.“

Po zveřejnění byly ale všechny jeho komentáře smazány a na internetu se objevila doktorova omluva. „Nedávno jsem uveřejnil nepravdivou informaci o nízké kvalitě roušek. Ve skutečnosti naše klinika má plný sklad velmi kvalitních ochranných prostředků včetně masek. Prosím o odpuštění za zveřejnění nepravdivých informací,“ říká v novém videu. K omluvě byl pravděpodobně donucen bezpečnostními složkami.

Toto video rozčílilo v Kyrgyzstánu mnoho lidí, protože v podobné situaci jsou i jiní zdravotníci. Poslanci pak v parlamentu kritizovali bezpečnostní složky z nepřípustného nátlaku na doktory.

„Nezašli už příliš daleko? Požadovat omluvu v televizi za to, že někdo řekne pravdu, není správné. Musíme říkat, jak to je,“ prohlásila v parlamentu jedna z poslankyň.

K 13. dubnu bylo nakaženo 79 kyrgyzských zdravotníků. Toto číslo ale může být i vyšší.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované