Hlavní obsah
Online

Ministr po jednání s prezidentem: Rozvolňování? Jakmile bude bezpečné

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Poradní tým pro oblast zdravotnictví se s prezidentem Zemanem v sobotu shodl, že je v případě rozvolňování třeba postupovat zodpovědně. „Chceme nadále postupovat tak, abychom mohli jít směrem k dalšímu rozvolňování v době, kdy to bude bezpečné,“ dodal ministr zdravotnictví Blatný s tím, že finální slovo bude mít v neděli dopoledne vláda, která rozhodne, zda rozvolní pravidla a Česko začne otevírat obchody, restaurace a další zařízení.

- Skóre v protiepidemickém systému PES zůstalo na 57 bodech, šestý den se tak drží v prostředním z pěti stupňů pohotovosti. Rizikové skóre PES pro hlavní město zůstává druhým dnem na 42 bodech, tedy u spodní hranice třetího z pěti stupňů epidemické pohotovosti.

- Za sobotu v Česku zatím přibylo 1710 nakažených. Čísla jsou aktuální k osmnácté hodině. Počet pacientů, kteří jsou momentálně s nemocí hospitalizováni, je 5087 a 769 je evidováno jako v těžkém stavu. Počet hospitalizovaných tak v poslední době s mírnými výkyvy klesá. V průběhu soboty Česko pokořilo smutnou hranici osmi tisíc úmrtí na koronavirus.

  • Francie hlásí 12 500 nově nakažených

    Ve Francii se denní nárůst nově nakažených nemění a stejně jako v pátek úřady informovaly o zhruba 12 500 osob za předchozích 24 hodin. S covidem-19 tam za uplynulý den zemřelo 213 lidí, což je ve srovnání s pátečním údajem 396 mrtvých výrazně méně.

    Ve Francii od začátku epidemie s covidem-19 zemřelo 52 127 lidí, přičemž největší denní nárůst země zaznamenala 9. listopadu, kdy přibylo 551 mrtvých. Nákaza se prokázala u více než 2,2 milionu lidí. Pokračuje sestupný trend hospitalizací, avšak na jednotkách intenzivní péče je stále přes 3700 pacientů.

  • Řecko oznámilo dosud nejvyšší bilanci nově nakažených

    Svou dosud nejvyšší denní bilanci úmrtí s covidem-19 v sobotu oznámilo Řecko. Za minulých 24 hodin tam ve statistikách přibylo 121 lidí a nemocnice na severu země začínají mít problémy s kapacitou jednotek intenzivní péče.

    Nově je v Řecku 1747 infikovaných, takže celkový údaj o nákaze stoupl podle ministerstva zdravotnictví na 103 034 případů. Mrtvých má nyní Řecko 2223.

    Premiér Kyriakos Mitsotakis v sobotu navštívil zdravotníky na severu země a řekl, že „letošní Vánoce budou velmi odlišné od těch minulých“. Řecko vyhlásilo až do 7. prosince celonárodní uzávěru. Řecku se dvouměsíční jarní karanténou podařilo zastavit šíření infekce, avšak nová vlna si v říjnu vynutila obnovu omezení.

  • Studenti měli dostat slevu za pomoc, koleje ale nastavily přísné podmínky

    Koleje Jihočeské univerzity poskytly studentům, kteří jsou povoláni do nemocnic ve svých rodných krajích, padesátiprocentní jednorázovou slevu na kolejné za listopad. Kvůli přísným podmínkám ale není jisté, kdo ji nakonec získá.

  • Učitelé jsou na řadě v testování: Pomůže?

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) umožní učitelům, aby se nechali zdarma dobrovolně otestovat. Předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý to vítá. Podle předsedy CZESHA Jiřího Zajíčka to ale příliš nepomůže.

  • Na německo-polské hranici skončily protesty proti koronavirovým opatřením

    Ve Frankfurtu nad Odrou na německo-polské hranici se konala demonstrace proti koronavirovým omezením. Podle německé policie se protestu zúčastnilo kolem 2000 lidí z celé země, včetně hostů z Polska. Řečníci dávali pokyny k dodržování rozestupů v obou jazycích, informoval na svém webu místní deník Märkische Oderzeitung (MO). Počty nakažených covidem-19 v Německu i v Polsku zůstávají vysoké.

    Demonstraci „za mír a svobodu“ organizovalo iniciativa Querdenken ze západoněmeckého Duisburgu. Přes most na řece Odře přešlo kolem 13:30 SEČ na shromáždění asi 150 lidí z protilehlého polského města Slubice, napsal MO. Mezi demonstranty byli podle polského listu Dziennik jak „koronaskeptici“, tak neonacisté a asi tři stovky Poláků, vesměs z řad drobných podnikatelů, kteří se bouří proti nařízeným omezením. Demonstranti vybízeli k „německo-polské jednotě“.

  • Za sobotu zatím přibylo 1710 nových nakažených

    Za sobotu v Česku zatím přibylo 1710 nakažených. Čísla jsou aktuální k osmnácté hodině.

    Počet pacientů, kteří jsou momentálně s nemocí hospitalizováni, je 5087 a 769 je evidováno jako v těžkém stavu. Počet hospitalizovaných tak v poslední době s mírnými výkyvy klesá.

  • V Itálii se epidemická situace mírně zlepšuje

    Jihoevropská země v sobotu informovala o 686 mrtvých a více než 26 323 nově infikovaných. Pomalu se zlepšující epidemická situace Itálii umožnila zmírnit opatření v pěti krajích včetně Lombardie, úřady několik dní hlásí úbytek hospitalizovaných pacientů. Mírnější opatření začnou platit v neděli.

    Itálie byla v Evropě první zemí zasaženou koronavirem. Od února, kdy ohlásila první případy, tam s covidem-19 zemřelo 54 363 lidí a nákaza se potvrdila u více než 1,5 milionu osob.

  • Británie hlásí nižší přírůstek nákaz koronavirem i úmrtí

    Británie nově registruje 15 871 infikovaných a 479 úmrtí. V pátek Britové oznámili přes 16 000 nově nakažených a 521 úmrtí. V Británii se počet potvrzených nákaz blíží 1,6 milionu a s covidem-19 tam zemřelo více než 57 600 lidí.

    Britské úřady hovoří o mírném slábnutí epidemie, reprodukční číslo je nyní nižší než jedna - 100 infikovaných tedy v průměru nakazí méně než 100 dalších osob. V Anglii ve středu skončí celostátní uzávěra a nahradí ji třístupňový systém regionálních opatření.

  • Británie se chystá zahájit očkování proti covidu-19

    Britský premiér Boris Johnson dnes jmenoval náměstka ministra obchodu Nadhima Zahawiho členem vlády zodpovědným za očkování proti covidu-19, což je nemoc způsobovaná koronavirem. Premiérův krok se chápe jako znamení, že britská vláda připravuje program hromadného očkování, uvedla agentura Reuters. Očkování by podle médií mohlo začít v nejbližších dnech.

    Podle listu Financial Times se Británie chystá příští týden schválit vakcínu společností BioNTech a Pfizer proti koronaviru a její dodávky začnou jen pár hodin po tomto schválení.

  • Na německo-polské hranici protesty proti koronavirovým opatřením

    Ve Frankfurtu nad Odrou na německo-polské hranici v sobotu odpoledne začala demonstrace proti koronavirovým omezením. Účastní se jí podle policie kolem 2000 lidí z celé země včetně hostů z Polska. Řečníci dávají pokyny k dodržování rozestupů v obou jazycích, informuje na svém webu místní deník Märkische Oderzeitung (MO). Počty nakažených covidem-19 v Německu i v Polsku zůstávají vysoké.

    Podle policie, která je na místě v hojném počtu, je průběh demonstrace soustředěné kolem mostu zatím poklidný. I přes pokyny policistů ale většina účastníků nemá roušku a ne všichni dodržují povinné rozestupy.

  • Nezodpovědné a nemorální, řekl Blatný k porušování pravidel

    Ministr Blatný se po sobotním jednání s prezidentem vyjádřil k případům podnikatelů, kteří nedodržují protiepidemická opatření. Například v noci na dnešek policie ukončila nelegální party v centru Prahy. Ke stovce převážně zahraničních účastníků se příslušníci museli dobývat beranidlem přes dvoje zamčené dveře.

    „Vnímáme to a víme o tom. Rozumím tomu, že některá opatření jsou nepopulární, trvají delší dobu, než řada z nás myslela, to ale není vina nikoho z nás,“ řekl ministr Blatný.

    „Není to morální ani zodpovědné, je to odsouzeníhodné,“ dodal Blatný s tím, že bude chtít, aby lidé, kteří nejsou zodpovědní jako většina, čelili důsledkům.

  • Blatný po jednání s prezidentem: Musíme postupovat zodpovědně

    „Shodli jsme se na tom, že je potřeba postupovat systematicky a systémově. Není správné provádět zásadní změny oproti strategii, kterou jsme si společně vytyčili. Chceme nadále postupovat tak, abychom mohli jít směrem k dalšímu rozvolňování v době, kdy to bude bezpečné. Aby rozvolňování, jakmile k němu dojde, nebylo následováno dalšími restriktivními opatřeními,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný po jednání expertního týmu prezidenta Zemana.

    Blatný na otázku, zda dojde nebo nedojde k rozvolňování od pondělí, sdělil, že platí, že o tom v neděli rozhodne vláda podle dat dostupných k nedělnímu ránu. S prezidentem se údajně shodli, že je třeba především postupovat zodpovědně. „Nechceme dupat na brzdu a pak mačkat plyn,“ dodal k jednání člen poradního týmu a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

  • Vánoční trhy v Karlovarském kraji budou bez koncertů

    Vánoční trhy v Karlovarském kraji se letos budou odehrávat v nezvyklých podmínkách. Budou bez koncertů a pokud se vůbec otevřou nějaké stánky, bude jich méně. V sobotu i v neděli se rozsvítí vánoční stromy v Chebu a Karlových Varech, ale bez tradičních oslav.

    Největší vánoční trhy v kraji se odehrávají v Chebu. I když město nechalo postavit na náměstí stánky, zvonici i kluziště jako v minulých letech, až protiepidemická opatření rozhodnou, jak budou trhy vypadat.

  • V hradeckém kraji přibylo 243 nákaz, skóre PES zůstalo na 72

    V Královéhradeckém kraji stoupl počet nakažených koronavirem od pátečního do dnešního dopoledne o 243 případů. Den předtím byl přírůstek 223 a před týdnem byl denní nárůst 239 nakažených. Rizikové skóre ministerstva zdravotnictví PES pro Královéhradecký kraj dnes činilo 72 bodů, bylo tak stejné jako ve čtvrtek a v pátek. Vyplývá to z údajů krajských hygieniků k dnešním 09:00 a z dat ministerstva zdravotnictví.

    V nejhorším pátém stupni byly dnes okresy Trutnov a Náchod. Na Trutnovsku dnes index PES klesl na 90 bodů z pátečních velmi vysokých 96. Na Náchodsku skóre zůstalo na 76 bodech. Krajští hygienici v pátek uvedli, že pro vysoké skóre na Trutnovsku nemají vysvětlení, protože počty pozitivních případů covidu-19 jsou tam obdobné jako v jiných okresech kraje. Naopak nejlépe v kraji na tom dnes byl okres Hradec Králové, který se poklesem z 64 na 57 bodů dostal do třetího rizikového stupně.

  • V Česku zemřelo přes 8000 lidí s prokázaným koronavirem

    Od začátku epidemie nemoci covid-19 zemřelo v Česku přes 8000 lidí s prokázanou nákazou novým koronavirem. Na dnešek připadá zatím 11 případů. Vyplývá to z aktualizovaných dat, která mimořádně ve 13:30 zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví na svém webu. Oproti údaji z dnešního rána úřad navýšil počet úmrtí o 36 na 8003.

    Mimořádnou aktualizaci statistických údajů zdůvodnilo ministerstvo neúplným nočním exportem dat ze zdrojové databáze. Nové údaje se výrazně liší také počtem vyléčených, který stoupl na 437 385 zatímco ráno jich bylo o 12 359 méně. V důsledku toho se změnil i údaj o počtu aktuálně nemocných, kterých je 71 516 namísto téměř 83 000 ráno.

  • Írán má po dlouhé době nižší denní nárůst nákazy koronavirem

    Írán dnes oznámil nové údaje o koronaviru, které svědčí o zpomalení epidemie. Podle ministerstva zdravotnictví je už 89 ze 160 velkých měst mimo kategorii nejvyššího epidemického rizika. Přesto má země ve svém regionu nejvíce potvrzených nákaz - blíží se milionu.

    Mluvčí ministerstva zdravotnictví dnes ohlásila 13 402 nových případů nákazy za minulých 24 hodin a 391 úmrtí. Celkově tak počet nakažených přesahuje 935 000 a mrtvých je 47 486. Prezident Hasan Rúhání oznámil v televizi, že uložil centrální bance uvolnit peníze na nákup vakcín.

  • AFP: Od začátku pandemie zemřelo přes 1,44 milionu lidí

    Infomovala o tom agentura AFP.

  • Maďarsko zaznamenalo rekordní přírůstek 152 úmrtí na covid-19

    Maďarsko zaznamenalo za předchozích 24 hodin rekordní denní přírůstek 152 úmrtí spojovaných s infekcí koronaviru SARS-CoV-2. Celkově se tak v zemi počet zemřelých pacientů zvýšil na 4516, informoval dnes vládní web koronavirus.gov.hu, který denně zveřejňuje aktuální údaje.

    V pátek přibylo v Maďarsku dalších 6268 nakažených a v zemi s téměř deseti miliony obyvatel se tím celkový počet infikovaných od začátku pandemie zvýšil na 204 708.

Reklama

Hlavní zprávy