Hlavní obsah

Lékaři bez hranic museli odejít ze Sýrie. Nyní čekají u hranic, aby pomohli uprchlíkům

Jaká je práce Lékařů bez hranic ve válečné zóně? A jak zvládli vyhrocenou situaci v Sýrii?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Lékaři bez hranic museli opustit oblast v Sýrii, ve které působili. Lékaři tady nejsou kryti v žádné opevněné základně ani nemají ozbrojené stráže. V podobných zónách mohou působit z toho důvodu, že jednají se všemi stranami konfliktu. Na oplátku mají slíbeno, že na ně nikdo nebude útočit. V tuto chvíli je vývoj situace v Sýrii dramaticky rychlý a tyto záruky dostat lékaři nemohou.

Článek

„V podstatě my jsme museli evakuovat náš mezinárodní personál a je to rozhodnutí, které je strašně těžké a děláme to neradi. Paradox totiž je, že ve chvíli, kdy nás ti lidé potřebují nejvíc, tak vy odcházíte,“ říká ředitel české kanceláře Lékařů bez hranic Pavel Gruber.

Evakuace lidí v Sýrii byla velmi rychlá. „Ta situace těch lidí je hrozná v tom, že oni neutíkají poprvé. Už utíkali před skupinou Islámského státu,“ vysvětluje Pavel Gruber.

Poté se vrátili do svých domovů, kde je ale čekala nástražná výbušná zařízení. Oni však vše vyčistili a své domovy začali budovat znova. V tuto chvíli ale musejí opět utíkat.

„My jsme viděli lidi, kteří utíkají bez ničeho, nestihli si vzít vůbec nic, jen to, co mají na sobě,“ obává se o budoucnost lidí v nastávající zimě ředitel českých Lékařů bez hranic.

Týmy lékařů se nyní přesunuly na syrsko-iráckou hranici a snaží se připravit na situaci, pokud by se větší množství lidí vydalo na útěk směrem do Iráku.

Co vše musejí lékaři ve válečných zónách řešit, se dozvíte v celém rozhovoru nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na Seznamu, který vysílá Televize Seznam každý všední den od 7 do 9 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované