Hlavní obsah

Lékaři a sestry už nemohou, řeší to výpovědí. Švédsku chybí personál na JIP

Foto: ČTK

Ilustrační snímek.

Reklama

Švédské zdravotníky zmáhá vyčerpání, mnohdy také nejsou kvůli výši platu ochotní riskovat v první linii a se zaměstnáním raději končí. Švédské jednotky intenzivní péče se potýkají s nedostatkem kvalifikovaného personálu.

Článek

Měsíce těžké a rizikové práce s vážnými případy nemoci covid-19 si vybírají svou daň na švédských zdravotnících. Hromadně odcházejí a zanechávají za sebou jednotky intenzivní péče, kterým chybí odborně vyškolení zaměstnanci.

Podle šéfky Švédské asociace zdravotnických profesionálů Sinevy Ribeirové je situace přímo „strašná“. Severská země přitom trpěla nedostatkem sester už před pandemií, a to i na jednotkách intenzivní péče, vysvětlila v rozhovoru se serverem Bloomberg Ribeirová.

Desetimilionové Švédsko přitom ve čtvrtek zaznamenalo rekordní denní přírůstek – 7935 nově nakažených. O den dříve oznámil nejlidnatější region země Stockholm, že tamní jednotky intenzivní péče dosáhly 99 % ze své kapacity.

Ribeirová připomíná, že odboráři varovali před neudržitelnou situací už v květnu. „Teď máme k dispozici ještě méně kvalifikovaných lidí, což značně ztěžuje rozšiřování kapacit JIP. V srpnu jsem mluvila s dalšími zdravotníky, kteří řekli, že skončí, protože to je jediný způsob, jak si odpočinout a jak se zotavit,“ dodala Ribeirová.

„Hodně z nich se nakazilo a od nich nemoc chytily i jejich rodiny. Vidíme vysokou míru vyčerpání. Když jste unavení, zvyšuje se riziko chyb. A tyto chyby mohou vést i k úmrtí pacientů. Stále více zdravotníků je zoufalých. Potřebují pořádný odpočinek a výpověď se jim mnohdy jeví jako jediné řešení,“ popsala situaci šéfka tamní lékařské asociace.

Průzkum zpravodajského programu švédského kanálu TV4 ukázal, že ve 13 z 24 regionů počet odchodů oproti loňskému roku značně stoupl, a to až o 500 výpovědí měsíčně. „Nelze to ignorovat, je nesmírně důležité, abychom získali více lidí,“ okomentovala bezprecedentní situaci stockholmská hejtmanka Irene Svenonius pro švédské noviny Dagens Nyheter.

Část problému spočívá podle Bloombergu i v tom, že zejména zdravotní sestry nejsou vzhledem k průměrné výši platů ochotné neustále riskovat a trávit dlouhé hodiny přesčasů v nemocnici. Z průměrného ročního platu není řada z nich schopná vyžít.

Švédsko momentálně řeší, zda by s výpadkem mohla pomoci armáda. Pokud nebudou mít ozbrojené síly dostatek vyškoleného personálu, země se nejspíš bude muset obrátit na některého ze svých severských sousedů.

Reklama

Doporučované