Hlavní obsah

Lékaři mají návod, jak ochránit oči při koukání do telefonu a monitoru

Češi podle průzkumů kontrolují v práci mobilní telefon každých 18 minut. Jak předcházet digitální únavě očí??

Reklama

Trápí vás únava očí, řezání víček, rozmazané vidění a bolesti hlavy? Dost možná právě vaše oči trpí kvůli počítačům či chytrým telefonům. Stále více lidí trápí digitální únava zraku. Může to způsobit i digitální slepotu?

Článek

„Digitální slepota nevzniká podle toho, jak často používáme mobily, tablety, počítače, ale některé studie ukazují, že dlouhodobé užívání těchto přístrojů mohou zhoršovat stav očí a může vést k rychlejší progresi, ale samotné počítače nevedou přímo k oslepnutí,“ vysvětluje oční lékařka a laserová chirurgyně Jana Mikšovská.

Pokud má člověk dioptrickou vadu a nenosí brýle, tak se oči hodně namáhají a člověk hodně zaostřuje a má pocit, že se mu zhoršuje vidění. Když má někdo problém se sítnicí, což je závažnější problém, tak extrémní práce s počítačem může tyto potíže urychlit a může dojít ke zhoršenému vidění detailů.

Jak předcházet digitální únavě?

„Tady je důležitá skutečně správná korekce očí, abychom vydrželi dlouho pracovat s počítačem, aby oči nebyly unavené, neřezaly nás, nebolela nás hlava. A u věkem podmíněné makulární degenerace pomáhají u počítačů ochranné filtry,“ říká Jana Mikšovská.

Při práci s mobily a počítači nemáme ani zapomínat na vzdálenost, z které na obrazovky koukáme. Měla by být cca 50 centimetrů od očí a lehce nad výšku očí, aby netrpěla ani naše krční páteř. Když se na něco soustředíme, tak zapomínáme mrkat.

Existuje pravidlo, že po dvacetiminutách u monitoru bychom měli přestat s ním pracovat a dívat se 6 metrů před sebe a promrkat.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na Seznamu, který vysílá Televize Seznam každý všední den od 7 do 9 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované