Hlavní obsah

Lékaři na popáleninách poznají, co je zrovna „in“. Pryč jsou popáleniny z fritéz a konvic, nahradily je jiné

Jak řešit popáleniny? Nejvíce úrazů je z krbových kamen.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ač je to k nevíře, lékaři na na popáleninových centrech dobře vědí, co je v českých domácnostech „trendy“. Poslední dobou ubývá popálenin z fritování a horkého oleje, díky tomu, že lidé zdravěji jedí. Pryč je i období, kdy nejvíc popálenin bylo z rychlovarné konvice, protože měla dlouhou šňůru a děti ji na sebe mohly snadno strhnout. Nyní je nejvíc kontaktních popálenin z domácích krbů.

Článek

U dětských pacientů stále převažují úrazy opařením horkou tekutinou. „Nejčastěji k tomu dochází v kuchyni, kdy je chybou vařit na přední plotýnce a nechat běhat batole kolem,“ varuje přednosta Kliniky popáleninové medicíny Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Robert Zajíček.

Chybou jsou i horké nápoje na stole, na kterém je ještě ke všemu ubrus. Dalším případem, který často řeší popáleninová centra, je koupání více dětí v jedné vaně, kdy starší pustí horkou vodu.

Lékaři varují před domácí léčbou popálenin, ne vždy lidé zvládnou správně posoudit, zda je naše popálenina vážná a je potřeba vyhledat lékařskou pomoc.

„Laik toto dokáže posoudit těžko. Může se jednat o popáleninu, která není veliká rozsahem – třeba na ruce. Ale může mít potom velmi komplikované trvalé následky,“ varuje Robert Zajíček a doporučuje konzultaci s lékařem.

Pomáhají i psychologové

V České republice jsou tři popáleninová centra, a to v Praze, v Brně a v Ostravě. A v každém z nich je velmi důležitá spolupráce s psychology, kterého potřebují pacienti i rodina.

„Popáleniny jsou zranění, která přináší utrpení. Léčba je velmi náročná, bolestivá a dlouhá. Cílem léčby je pacienta vrátit zpět do života,“ dodává Robert Zajíček.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na Seznamu, který vysílá Televize Seznam každý všední den od 7 do 9 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované