Hlavní obsah

Lékaři na slíbené respirátory stále čekají. Zubaři a lékárníci je už mají

Foto: Profimedia.cz

Lékaři na respirátory od Ministerstva zdravotnictví stále čekají. (Ilustrační snímek)

Reklama

Zatímco lékárníci a zubaři hlásí, že už mají na skladech respirátory, které jim koncem minulého týdne slíbil ministr zdravotnictví, u lékařů se pomoc zadrhla.

Článek

Tři sta tisíc respirátorů s nižší třídou ochrany mělo začátkem týdne dorazit lékařům, lékárníkům a stomatologům, a to přímo od Ministerstva zdravotnictví. Koncem minulého týdne to slíbil ministr Adam Vojtěch (za ANO).

Zatímco profesní sdružení lékárníků a zubařů hlásí, že respirátory dorazily, u lékařů se pomoc zasekla po cestě. Problém je totiž se samotným rozdělováním mezi jednotlivé doktory.

„Podmínkou pomoci bylo, že si to sami budeme distribuovat,“ popisuje Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů. Ti si řekli o 60 tisíc respirátorů na týden a domluvili se na tom, jak budou ochranné pomůcky rozvážet.

„Dodávky byly vyskladněné. Pak jsem dostal zprávu, že to stornovali,“ dodává předseda Sdružení praktických lékařů.

Podle něj se nakonec Ministerstvo zdravotnictví domluvilo s Českou lékařskou komoru na jiném postupu – respirátory pro lékaře se budou distribuovat přes jednotlivé kraje.

Distributorem zůstávají kraje

„Doktor Šonka je představitel části lékařů, problém je, že je nutné zásobit všechny,“ vysvětluje Milan Kubek, prezident České lékařské komory, s poukazem, že zastupuje i gynekology, chirurgy a další specialisty.

Kdyby si to rozváželi samotní lékaři, vznikl by z toho podle prezidenta lékařské komory „neskutečný chaos“. Proto se vrátili k distribuci přes kraje, na kterou si přitom lékaři minulý týden stěžovali.

„V každém kraji je to s distribucí jinak,“ líčí Petr Šonka zastupující praktické lékaře. Prezident komory na to reaguje, že lepší řešení ale neexistuje.

„Mají kontakty na všechny poskytovatele ambulantních služeb. Takový přehled nemá žádné dobrovolné sdružení,“ říká Milan Kubek. Kde ale aktuálně jsou pro lékaře slíbené respirátory, netuší. Podle jeho slov hned v pondělí psal e-mail náměstkovi ministra zdravotnictví a ten mu dosud neodpověděl.

Petr Šonka má informace, že respirátory jsou na krajích a do konce týdne by je mohli rozdělit mezi lékaře.

Je to na dobré cestě

Zatímco lékaři čekají, zástupci lékárníků i zubařů jsou s výsledkem zásobování spokojeni.

„Zásilku rozdělujeme do lékáren, patří v tomto směru ministerstvu velký dík,“ říká Aleš Krebs, prezident České lékárnické komory s tím, že prvních 75 tisíc respirátorů, o které si řekli, už mají a jsou tak zásobení na týden.

S rozvozem lékárníkům pomohla jedna z distribučních firem, a pokud budou dodávky proudit každý týden, tak je podle prezidenta lékárníků vše na dobré cestě.

Pozitivní je i Roman Šmucler, prezident České stomatologické komory. „V noci na středu se to distribuovalo,“ řekl Seznam Zprávám. Dostali slíbených 90 tisíc respirátorů, které mají vydržet zhruba devíti tisícům zubařů na jeden týden.

„Snažíme se to distribuovat sami podle potřeb,“ dodává Šmucler s tím, že ví, kteří stomatologové pracují celý týden a kteří jen několik dní.

Prezident České stomatologické komory tvrdí, že s respirátory už problém není a začíná fungovat i komerční trh, kde cena nižších tříd respirátorů začíná padat.

Reklama

Doporučované