Hlavní obsah

Lékaři našli vysvětlení, co se ve skutečnosti děje, když vás bolí vlasy

Vlasy nebolí.

 

Reklama

Původcem bolesti jsou utažené vlasy ve vysokých culících a copech, nošení takových účesů může navíc vést k vážnějším problémům.

Článek

Nejprve to klíčové oznámení: Vlasy nebolí.

Shodli se na tom lékaři, když pátrali po původci bolestivých pocitů, které zná každá žena, pokud alespoň část dne nosí vlasy utažené do copu či drdolu.

Původcem nepříjemného pocitu jsou ve skutečnosti vlasové folikuly. Tkáně, které každý jeden vlas obklopují a ze kterých vlasy rostou. O bolest se tedy starají nervová zakončení těchto tkání.

„Vlasové folikuly jsou jedny z prvních citlivých receptorů," citoval server Huffington Post renomovanou dermatoložku Angelu Lambovou. „Vlasy jsou součástí nervového systému - když je tedy zvednete nahoru, vytváříte tím tlak na nervová zakončení, která jsou uložena ve vlasové tkáni. Trvá-li to delší dobu, začnou vysílat bolest.”

Lambová, která je ředitelkou dermatologické fakultní kliniky Westside Mount Sinai a vedoucí dermatologie v newyorském Institutu zdravé rodiny, označila za nejproblémovější dlouhodobé nošení culíků nebo utažených vlasů. Podle ní si lidé zadělávají nošením utažených účesů na vážnější potíže - jsou totiž příčinou tzv. trakční alopecie, vypadávání vlasů kvůli fyzické námaze vlasů.

Časté zaplétání a utahování vlasů navíc nevede pouze k poškození folikul, ale i vlasů samotných. „Vlasy jsou mrtvé, tvoří je keratin, a pokud budou vystaveny přílišnému tlaku, začnou se lámat,” osvětlila problematiku Lambová.

Řešení je naštěstí nasnadě. „Neutahujte si vlasy každý den,” řekla prostě doktorka Lambová.

Reklama

Související témata:

Doporučované