Hlavní obsah

Lékaři o léčbě Skripalových: Nutná byla silná sedativa, nevěděli jsme, zda budeme úspěšní

Lékaři ze Salisbury si původně mysleli, že jsou Skripalovi předávkováni opiáty. Když zjistili, že jde o otravu, báli se o své životy.

Reklama

Článek

Nalezení Sergej a Julija Skripalovi byli převezeni do nemocnice a lékaři si mysleli, že jsou předávkováni opiáty. Vše se změnilo, když byla zjištěna totožnost Sergeje Skripala a do nemocnice byl přivezen i otrávený policista Nick Bailey, píše BBC. Po provedení testů pacienti vykazovali příznaky otravy nervově paralytickou látkou. Klíčovými pro uzdravení byly podle lékařů urychlený převoz na jednotku intenzivní péče, podávání silných sedativ, která omezila možnost poškození mozku, i rady a léčba navržená experty ze speciální laboratoře v anglickém Porton Downu, jež se specializuje na výzkum chemických zbraní. Zásadní bylo i to, aby těla otrávených začala urychleně vyrábět enzym acetylcholinesterázy, který je nutný pro obnovení normálních tělesných funkcí. Tělo si enzym po zásahu toxickou látkou vyrábí samo, proces ale může trvat i několik měsíců.

Mapa Jiřího Hoška: Zažívají jedy a travičství v mezinárodní politice něco na způsob renesance?Video: Hošek, Seznam Zprávy

Silná sedativa mimo jiné umožnila Skripalovým tolerovat veškeré lékařské přístroje, ke kterým byli připojeni. Sedativa byla později omezena a oba pacienti podstoupili tracheotomii, tedy zákrok, při němž je vytvořen otvor do průdušnice kvůli zajištění dýchání.

Video: Reuters

Úspěšnost a rychlost léčby překvapila lékaře i výzkumníky. Shodují se na tom, že za tím stála hlavně výborná základní intenzivní péče, kterou zajistil zdravotnický personál nemocnice. Poté, co se Skripalovi probudili, bylo velmi těžké s nimi konzultovat léčbu, aby lékaři nezasáhli do policejního výslechu. „Valnou většinu zlepšení a úspěchů... způsobila velmi dobrá základní intenzivní péče,“ prohlásil doktor Duncan Murray, který zároveň ocenil výbornou týmovou práci zdravotnického personálu a skvělou péči a obětavost sester.

Tohle udělá s lidským tělem látka, která byla použita na bývalého ruského agenta Skripala.Video: AP, Reuters

Lékaři a sestry, kteří byli u přívozu Skripalových, se shodují, že jakmile zjistili, že jde o otravu toxickou látkou, báli se o své životy. Na bezpečnostní opatření ale neměli čas, pokud chtěli všechny tři oběti zachránit. Zároveň měli obavy z toho, že by otrávených mohlo přibývat.

Reklama

Související témata:

Doporučované