Hlavní obsah

Lékaři podávají otřesná svědectví o bití běloruských demonstrantů

Lékaři vypověděli o bití běloruských demonstrantů (video: Milan Šíma, RFE/RL).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Bití, vyhrožování znásilněním a hledání nezvěstných –⁠ taková je povolební realita v Bělorusku. Na ulicích běloruských měst a ve věznicích se odehrává brutální policejní násilí.

Článek

Rádio Svobodná Evropa natočilo výpovědi lidí, kteří se dostali běloruským policistům do spárů.

Jedním z nich je Aljakej Jelifernko, který na kameru ukázal i svá zranění. „Bili nás a pak se zeptali: ‚Kdo je nejlepší prezident na světě?‘ A my jsme museli odpovědět: ‚Alexandr Lukašenko.‘ A oni řekli: ‚Velmi dobře.‘ A uhodili nás znovu. Další otázka byla: ‚Budeš si stěžovat na to, že tě bijeme?‘ ‚Ne nebudu.‘ ‚Velmi dobře.‘ A následovalo další bití,“ popisuje Jelifernko.

Alexandra, která se rovněž účastnila demonstrací proti režimu autokratického prezidenta Lukašenka, zase vypověděla, že byla nejen zmlácena, ale také jí vyhrožovali znásilněním.

„U vchodu do vězení byla žena, která mě začala mlátit do nohou, aby mě ponížila nebo zranila. Zeptala se mě: ‚Jak se máš, ku*vo?‘ A pak mě hodila na zeď, jako bych byla nějaká věc. Svlékla mě a řekla mi, ať si stoupnu s nohama rozkročenýma a s rukama dozadu a pořád mě bila. Policista mi pak vzal mobil, donutil mě zadat do něj heslo a začal si prohlížet mé fotografie, mé osobní zprávy a skupiny, do kterých jsem vstoupila na sociálních médiích. Když uviděl, že jsem se přihlásila ke skupině protestujících, tak vyndal lubrikant a řekl mi: ‚Víš, co ti uděláme? Znásilníme tě.‘ Během cesty, která trvala asi 15 minut, mi pak pořád vyhrožovali, že mě znásilní a pohřbí někde v lese. Pak zastavili u lesa a řekli: ‚Tak se připrav,“ sdělila reportérům Alexandra.

Běloruský zdravotník zase zdokumentoval zneužívání vězňů v jedné z minských věznic.

„Když jsem vyplňoval zdravotní dokumentaci jednoho z pacientů, tak jsem nemohl ani porovnat velikost obou jeho zřítelnic, protože jedno z jeho očí tam prostě nebylo – bylo zatlačeno dovnitř jeho lebky. Také tam byl muž, jehož páteř byla úplně rozdrcená. Vše, co jsme mohli vidět, bylo jen něco, co vypadalo jako velká mezera. Ten muž trpěl nesnesitelnou bolestí. Lidé nás svýma očima prosili, aby se mohli odtamtud dostat. Byla v nich naprostá hrůza. Prostě bych chtěl vidět už konec tohohle brutálního režimu… Aby už tady nebyla žádná věznice Akrestsina.“

Okolo 7 000 lidí bylo během protestů uvězněno. Podle oficiálních zpráv je v tuto chvíli ve vězení už jen 40 lidí. Dva protestující byli zabiti na ulici a jeden během zadržení na policii. 8 lidí je údajně stále nezvěstných a jejich příbuzní po nich zatím neúspěšně pátrají.

Protesty v Bělorusku pokračují, i když Lukašenko vyhrožuje dalším tvrdým zákrokem.

Reklama

Doporučované