Hlavní obsah

Lékaři si stěžovali na snížení platů. Nemocnice podala trestní oznámení

Foto: Seznam Zprávy

„Ztráty by nastaly tím, že jsou lékaři méně v práci, mají méně hodin a zároveň jim vypadly zvlášť honorované služby nad běžnou osmihodinovou směnu,“ řekl hejtman Jiří Čunek.

Reklama

Trestní oznámení podalo vedení krajské nemocnice ve Zlíně v reakci na otevřený dopis lékařů, v němž si stěžovali na snížení platů kvůli koronavirovým opatřením.

Článek

Lékařské odbory uvedly, že jsou svědky pohrdání lidmi a jejich prací. Hovoří o aroganci moci. Management má jejich výroky za lživé a dezinformační, a věc proto předal policii.

Spor má několik ohnisek. Vedle kontroverzní změny pracovní doby je klíčový fakt, že na exponovaných odděleních v Krajské nemocnici Tomáše Bati vznikly kvůli riziku nákazy koronavirem čtyři týmy, které se nepotkávají. Pokud by se v některém týmu objevila nákaza koronavirem a tým musel jít do karantény, další týmy by obstaraly péči o pacienty. Vzhledem k tomu, že onemocnění covid-19 se mezi personálem nemocnic ve větší míře neobjevilo, lékaři mají při střídání méně práce a vykázali méně odpracovaných hodin.

„Jako lékaři velmi dobře chápeme situaci kolem pandemie covid-19, a proto jsme prakticky ze dne na den vytvořili týmy a nastoupili do pohotovostního dvanáctihodinového režimu, bez možnosti vybírat dovolenou. Tento provoz je nutný pro zajištění kvalitní péče o akutní a onkologické pacienty a zároveň poskytuje určitou záruku, že při nakažení jednoho týmu není nutné zavřít celé oddělení. Potud je vše v pořádku. Předpokládali jsme, že vedení nemocnice bude koordinovaně postupovat při vypisování směn a jejich kombinací v rámci jednotlivých oddělení. Opak je pravdou,“ stojí v dopise, pod nímž je vedle dalších pracovníků za Lékařský odborový klub podepsána doktorka Marcela Henčlová.

Foto: Krajská nemocnice Tomáše Bati

Zlínskou krajskou nemocnicí otřásá spor.

Zaměstnanci zlínské nemocnice dodávají, že „jako ‚poděkování‘ za naši snahu a ochotu přistoupit k nepopulárním krokům jsme od našeho vedení obdrželi snížení platu mnohdy o 40–50 %. (…) Jakékoliv jednání nebo alespoň snaha o jednání vycházejí zcela naprázdno. Nikdo s námi nejedná, už je vše vyřešeno – o nás bez nás“.

Považují to za ukázku arogance moci, která již podle nich překročila únosnou mez. „S naším postojem souhlasí drtivá většina lékařů a jednota je nebývalá, srovnatelná s akcí ‚Děkujeme, odcházíme‘. Víme, že nemocnice za období nouzového režimu nebude krácena na platbách od pojišťoven, proto nám není jasný záměr představenstva krátit peníze a dovolené zaměstnancům. Pokud by nedošlo k rychlému řešení, je možné očekávat vyhrocení situace,“ varují zdravotníci.

Dodávají, že nemocnice je na bodu varu. „Nekomunikace managementu, vydávání nesystémových a nelegitimních příkazů od stolu bez zvážení všech důsledků nejen pro zaměstnance, ale i pro kvalitu léčebné a ošetřovatelské péče činí klima v nemocnici neúnosné a mezi zaměstnanci vyvolávají pocit frustrace a znechucení.“

Koncert v době koronavirové.

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) připouští, že je hrozba poklesu mezd lékařů reálná. „Ztráty by nastaly tím, že jsou lékaři méně v práci, mají méně hodin a zároveň jim vypadly zvlášť honorované služby nad běžnou osmihodinovou směnu. Což je u lékařů dost peněz. Pokud tyto služby neslouží, pak o tyto peníze přijdou, protože za měsíc udělají menší počet hodin,“ říká Čunek.

Podle ředitele nemocnice a předsedy představenstev nemocnic Zlínského kraje Radomíra Maráčka je však nemocnice případné rozdíly ve mzdách připravená dorovnat. Maráček navíc míní, že odbory lžou. „Tvrzení, že lidem v naší nemocnici klesne mzda o 40–50 procent, je nesmysl! Dovedeme si představit, že pokles mzdy ze 139 tisíc, které mohl mít konkrétní zaměstnanec při odsloužených sedmi službách, na 120 tisíc při odsloužených pěti službách je větší a může dotyčného mrzet, ale rozhodně nejde o pokles o 40–50 %, jak uvádí odbory,“ zdůrazňuje Maráček.

Jak dodává, vedení nemocnice vyhodnotí vyplacený objem mezd, porovná jej s plánem a rozdíl ponechá na odměny pro zdravotnická pracoviště. Peníze by zaměstnanci nemocnice, kterých jsou dva tisíce, měli dostat již v dubnové výplatě.

Chytrá karanténa odstartovala.

„V tuto chvíli šetříme nějaké peníze, protože platíme lidi za hodiny strávené v práci a šetříme za služby. Dohodli jsme se ale, že všechny tyto peníze vezmeme a dáme je k dispozici vedení, to znamená primářům, a ti je rozdělí podle toho, jak si který zaměstnanec odměnu zaslouží,“ potvrzuje hejtman Čunek.

Konflikt však nakonec přece jen eskaloval. Představenstvo nemocnice vydalo ostré prohlášení. „Šířit nepravdy a vzbuzovat v lidech paniku v době pandemie považujeme nejen za protiprávní, ale i nemravné. Dezinformace naši nemocnici v době této mimořádné situace výrazně poškozují,“ stojí v něm. „Rozhodli jsme se na základě rozeslaného otevřeného dopisu podat trestní oznámení a celou záležitost předat k dořešení Policii České republiky.“

Reklama

Doporučované