Hlavní obsah

Lékaři v IKEMu dali prvnímu pacientovi umělé srdce. Podívejte se na exkluzivní záběry ze sálu

Reklama

První Čech má umělé srdce nové generace. Osm hodin trvalo čtrnáctičlennému týmu z IKEMu, než vyměnil nemocné srdce za umělé. Osmapadesátiletému muži tím zachránili život.

Článek

„Zákrok byl velmi složitý po technické stránce, umělé srdce se skládá z řady součástí a ty je potřeba přímo na sále sestavit,” popsal postup hlavní operatér a přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEMu Ivan Netuka.

Zdravotní stav operovaného muže je po víc než deseti dnech dobrý, lékaři už ho mohli odpojit od dýchacího přístroje a postupně začne rehabilitovat. Podle zástupce přednosty Kliniky anesteziologie IKEMu Hynka Říhy je teď nejdůležitější chránit pacienta před infekcemi.

„Jeho stav ale odpovídá takto těžké srdeční operaci, je stabilizovaný a systém srdeční náhrady funguje bezchybně,” popsal Hynek Říha.

Podle šéfa Kardiocentra IKEMu Jana Pirka jde pro medicínu o obrovský skok vpřed. „Když jsme 31. ledna 1984 udělali v Institutu klinické a experimentální medicíny první transplantaci srdce v tehdejším Československu, byl to pro nás pomyslný strop lékařských možností a nikdo z nás by nepředpokládal, že za 33 let bude možné implantovat pacientovi srdce umělé,” řekl profesor Pirk.

V exkluzivním videu, umístěném nahoře v textu, uvidíte, jak lékaři umělé srdce připravovali k operaci, a poslechnete si rozhovor se šéfem operačního týmu Ivanem Netukou.

Reklama

Doporučované