Hlavní obsah

Lékaři z 1. linie: Bojujeme o lidi, kteří bez covidu-19 mohli žít ještě 20 let

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Covid-19 je zákeřný protivník. Lidí, které může fatálně ohrozit, je v populaci hodně, píší lékaři a sestry z první linie.

Článek

Zdravotníci, kteří se starají o nemocné s koronavirem v první linii na infekčních odděleních a jednotkách intenzivní péče, sepsali otevřený dopis. Upozornil na něj deník Neovlivní.cz. Vládě v něm radí, aby se řídila radami epidemiologů, a nikoli marketingových poradců.

Osobnosti z jiných medicínských oborů pak zase vyzývají, aby se ke koronaviru raději nevyjadřovaly. V dopise není nikdo přímo jmenován, v minulých dnech ale byla zveřejněna výzva vládě ke zmírnění proticovidových opatření, pod kterou je podepsán například kardiochirurg Jan Pirk nebo stomatolog Roman Šmucler.

„Prosíme, raději mlčte! Pokud mlčet nedokážete, přijďte před svým mediálním výstupem na jednu pracovní směnu na covidovou jednotku, uvítáme vaši pomoc,“ píše se v dopise.

Jako autoři jsou pod ním podepsáni Aleš Chrdle, primář Infekčního oddělení Nemocnice České Budějovice, vedoucí lékař JIP Infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Hynek Bartoš nebo vedoucí lékař JIP Kliniky infekčního lékařství Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Sagan.

Onemocnění, které koronavirus vyvolává, lékaři a sestry označují za zákeřného protivníka. „Nechceme vyvolávat paniku a zděšení, ale asi to musíte slyšet. Na našich odděleních bojujeme o životy lidí, kteří by, nebýt koronavirové infekce, měli před sebou dalších 10 až 20 let kvalitního života. Jsou to padesátníci, šedesátníci, aktivní sedmdesátníci, kteří mají pouze nadváhu nebo vysoký tlak či lehkou cukrovku,“ píše se v dopise.

Lékaři se podle svých slov ze všech sil snaží předejít tomu, aby tito pacienti museli být připojeni na plicní ventilaci. „Pokud se na ni dostanou, přežije jich sotva polovina,“ píší lékaři. Dodávají, že mladí lidé nemoc prodělají většinou bez potíží, v populaci je ale řada těch, pro které může mít fatální následky.

Autoři dopisu proto vyzývají veřejnost, aby dodržovala nařízená opatření. Lidé by měli nosit roušky, mýt si ruce a dodržovat dvoumetrové rozestupy.

Reklama

Doporučované