Hlavní obsah

Lékaři zavřeli ordinace. Proč stávkují? Sledujte Duel praktických doktorů s ministerstvem

Podívejte se na Duel Seznam Zpráv, který se věnuje dnešní stávce lékařů.

 

Reklama

Asi sedm tisíc praktických a dětských lékařů a ambulantních specialistů nechá dnes své ordinace zavřené. Mimo provoz bude zhruba půl hodiny také čtyři sta lékáren. Společně protestují proti nárůstu byrokracie a nedostatku peněz.

Článek

Zavedení eReceptu a hlavně nedávno zveřejněná úhradová vyhláška. Důvody, proč většina lékařů dnes zavře své ordinace. Zatímco v nemocnicích vláda slíbila růst platů o deset procent a pro lůžkovou péči počítá s navýšením úhrad meziročně o devět miliard korun, praktičtí lékaři nemají navíc dostat nic.

„Pokud by naše požadavky nebyly akceptovány, jsme připraveni zavírat opakovaně,“ říká předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka s tím, že lékaři se ocitli za hranicí únosnosti.

Stávka přichází dva dny před parlamentními volbami. Prezident Miloš Zeman ji označil za „šaškárnu“, zástupci Ministerstva zdravotnictví ji kritizují jako předvolební nátlak, při kterém si lékaři berou pacienty jako rukojmí.

Ve studiu Seznam Zprávy si budou své názory vyjasňovat náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová a předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Reklama

Doporučované