Hlavní obsah

Lékaři ze svaté Anny v Brně se ohradili vůči kritice aplikování ivermektinu proti covidu-19

Foto: Ivan O. Straka

Vzrušené diskuze ohledně použití antiparazitika ivermektin proti covidu-19 často končí u těchto klidných zvířat.

Reklama

Lékaři z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně se ohradili proti tvrzení, že léčba covidu-19 ivermektinem představuje experimentální léčbu.

Článek

V podepsaném prohlášení lékaři současně varují před neuváženým použitím tohoto přípravku, zvlášť pokud je určen primárně k veterinárním účelům. Svatoanenská nemocnice použila ivermektin už v listopadu 2020 u cca 30 pacientů. Stav většiny se (spolu s další léčbou) zlepšil po podání ivermektinu natolik, že byli propuštěni.

Primář interní kardioangiologické kliniky Michal Rezek doplnil, že 30 pacientů je sice malý vzorek, „nicméně podařilo se nám z nemocnice propustit větší procento pacientů, než je průměr u léčených bez použití tohoto léku. Nezaznamenali jsme ani žádné nežádoucí účinky, pacienti ho dobře tolerovali, výsledky naznačovaly pozitivní efekt a byly příslibem pro další použití.“

Nemocnice proto po domluvě s premiérem Andrejem Babišem (ANO) nakoupila na počátku března z vlastních zdrojů 10 tisíc balení léku huvemec, který ivermektin obsahuje. Zhruba půlku už rozdělila desítkám dalších nemocnic, které o lék projevily zájem.

O víkendu se k ivermektinu kriticky vyjádřil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Uvedl, že ho nelze používat plošně, může být spojený s poškozením orgánů. Kritika se objevila i ve Fakultní nemocnici Brno, druhé městské fakultní nemocnici.

Právě kvůli různým názorům vzniklo prohlášení, pod kterým je podepsaná přednostka kardioangiologické kliniky svatoanenské nemocnice Lenka Špinarová, emeritní přednosta Jiří Vítovec, primář kliniky Michal Rezek, náměstek pro vědu a výzkum Jan Krejčí a primář interny Jindřich Olšovský. V prohlášení se důrazně ohrazují proti tvrzení, že léčba ivermektinem představuje experimentální léčbu nepodloženou žádnými důkazy z klinických studií.

Tým lékařů se rozhodl použít ivermektin na základě pilotních zkušeností a na podkladu doporučených postupů publikovaných skupinou amerických lékařů z aliance FLCCC a na podkladu dat z mnoha menších klinických a epidemiologických studií. Přípravek měl podle těchto zdrojů velmi příznivé reference, co se týče efektivity i bezpečnosti. Podle amerického Národního institutu zdraví, který se problematikou užití ivermektinu zabýval, však „v současné době neexistují jasné argumenty pro ani proti použití ivermektinu v léčbě nemoci covid-19“.

U nás lze přípravek podle mluvčí nemocnice Dany Lipovské používat, protože se jedná „o lék registrovaný k humánnímu použití dovezený formou mimořádného dovozu v ČR neregistrovaného léku“.

Reklama

Doporučované