Hlavní obsah
Online

32 nakažených v Česku. Ministr zakázal návštěvy v nemocnicích a domovech důchodců

Foto: Repro: Seznam Zprávy

Vicepremiérka Alena Schillerová a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (oba za ANO) v neděli večer oznámili další opatření proti koronaviru.

Reklama

aktualizováno •

Stát zavádí nová opatření. Do karantény musí i lidé, kteří nejsou občany České republiky. Na hranicích bude namátkové měření teploty.

Článek

Od víkendu platí v Česku zpřísněná pravidla na ochranu před koronavirem. Všichni Češi, kteří pobývali kdekoli v Itálii, se po návratu domů musí hlásit svému lékaři a ten je musí umístit do čtrnáctidenní karantény. Výjimku dostali pouze řidiči nákladní dopravy, dopravní zdravotní služby a piloti dopravních letadel.

V neděli večer ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil další kroky: Zakáže návštěvy v nemocnicích a domovech seniorů. Zároveň do procesu uvalování karantény více zapojil praktické lékaře, aby ulevil přetíženým hygienikům.

Pokud jde o výskyt COVID-19 v Česku, data z nedělního večera vypadají takto: Otestováno bylo bezmála 800 lidí. A pozitivních nálezů je 32. Od soboty tak přibylo dalších šest lidí.

Zatím posledním, dvaatřicátým případem, je muž z Hradce Králové. Jeho případ má vazbu na americký Boston.

Dění v Česku sledujeme online (níže).

Světové dění najdete ZDE:

  • Dokument: O karanténě pro kontakty nakažených budou rozhodovat lékaři

  • Policie zasahovala na Hlavním nádraží. Jeden z pasažérů měl respirační problémy

    Bezpečnostní složky zasahovaly v neděli odpoledne na pražském Hlavním nádraží. Přijel tam vlak Českých drah z Vídně a podle personálu vezl cizince, u něhož se obávali, že by mohl být nakažen koronavirem.

    „Dostali jsme informaci od vlakového personálu, že ve vagonu je jeden cestující, který má respirační problémy,“ potvrdila pro Seznam Zprávy mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. „Proto jsme ihned kontaktovali hygieniky a bezpečnostní složky, kteří přesně ve 13:20 dorazili na Hlavní nádraží a všechny cestující zkontrolovali.“

    Do redakce napsal jeden z cestujících Karel Novosád a poslal fotky ze zásahu. S tím, že pasažérům bylo nejprve zakázáno vystupovat z vlaku. „Vlak obestoupila policie a zapisovala každého z 350 cestujících,“ uvedl.

    Rajnochová to nechtěla komentovat. „O opatřeních, která provedli hygienici, nemáme podrobné informace. Ale víme, že cestující pouze zkontrolovali a nemuselo proběhnout žádné další opatření z jejich strany. Bezpečnostní složky nezjistily žádná rizika,“ tvrdí mluvčí.

    Mluvčí Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeněk Boublík upřesnil, že hygienici byli přivoláni proto, že ve vlaku cizinec kašlal.

    „Ve spolupráci zainteresovaných složek proběhlo zjištění státní příslušnosti daných cestujících, kdy vyšlo najevo, že se nejedná o občany Itálie, na která jsou vztažena aktuální opatření Ministerstva zdravotnictví. Mimořádná opatření v tomto konkrétním případě proto nebylo nutné v daný okamžik přijmout,“ uvedl Boublík.

  • Pacient číslo 32 se nakazil v Bostonu

    Pacient číslo 32 byl potvrzen v laboratoři Fakultní nemocnice v Hradci Králové. „Je to muž, který byl v kontaktu s pražským případem v rámci oné konference v Bostonu,“ upřesnil ministr zdravotnictví. „V Bostonu byla velká mezinárodní konference, přijela řada návštěvníků z celého světa a bohužel i zástupci ČR. Je to již pátý případ spojený s touto konferencí.“

    Nemoc má u muže poměrně lehký průběh. „Bolesti hlavy, kašel, je bez teplot, zůstane v domácí izolaci. Stejně jako jeho rodinní příslušníci. (…) Co je optimistické: Jsou to všechno případy, které jsou spojeny se stávajícími centry nákazy. Není to nikdo úplně nový, že bychom tu měli nové centrum nákazy, o kterém nevíme,“ dodal Vojtěch.

  • Prymula o ventilátorech pro pacienty: Jsme schopni postarat se o 2000 lidí

    Epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula na večerní tiskové konferenci odpovídal na sdělení italských profesorů, kteří se zabývali léčením pacientů v Itálii. Uvedli, že zhruba 10 % pacientů vyžaduje terapii na jednotce intenzivní péče, zejména ventilaci, případně kyslíkovou terapii.

    „Když se podíváme na jednotlivé země, je situace dramaticky odlišná. Kupříkladu v Německu dnes mají více než 1000 případů, přesto tam nikdo nezemřel. V Itálii je těch úmrtí více než 300. Je třeba si říci, že záleží také na kapacitě zdravotního systému. My máme k dispozici 50 ventilátorů, které jsou okamžitě připraveny. To jsou ventilátory, které jsou na infekcích a v našem zařízení Těchonín. Pokud bude potřeba vyšší, jsme připraveni vyčlenit dalších 150 ventilátorů. Je nutné si uvědomit, že Česká republika má podstatně více ventilátorů na hlavu než Itálie. Ten poměr je zhruba 3:1. Máme třikrát více ventilátorů než Itálie,“ uvedl Prymula.

    Dále řekl: „Jsme schopni zvládnout více než 2000 nových pacientů, které bychom takto umístili. Na druhou stranu: Tohle je katastrofický scénář. My nemáme takovéto případy, máme zatím velmi lehké případy a není nutné očekávat, že by se situace skokově změnila.“

  • Respirátory začneme nakupovat, řekl Vojtěch

    Ministr zdravotnictví se vyjádřil k tomu, proč se zastavila distribuce respirátorů.

    „Zítra bude vláda schvalovat proces nákupu respirátorů skrze Ministerstvo zdravotnictví. Následně budeme podepisovat smlouvy s jednotlivými výrobci a dodavateli. První dávka 190 tisíc respirátorů by měla do jednotlivých zdravotnických zařízení dorazit na konci příštího týdne. Věřím, že ve čtvrtek, v pátek,“ uvedl Adam Vojtěch.

  • Část práce přejde z hygieniků na praktické lékaře, řekl Vojtěch

    Ministr zdravotnictví vydal další mimořádné opatření, které se týká praktických lékařů a lékařů pro děti a dorost.

    „Toto opatření se týká spolupráce s praktickými lékaři. V tom smyslu, že už to nebudou krajské hygienické stanice, které – pokud je nějaký kontakt s nakaženým pacientem – tak s tím kontaktem pracují a dávají mu rozhodnutí o uvalení domácí karantény. Ale budou to praktičtí lékaři. To znamená: Krajská hygienická stanice oznámí praktickému lékaři, že bylo rozhodnuto o karanténě v délce 14 dnů u osoby, která je kontaktem nějakého nakaženého. A následně praktický lékař tuto karanténu nařídí. Je to z toho důvodu, že chceme trochu odlehčit hygienickým stanicím, které jsou v tuto chvíli značně přetíženy trasováním a v současné době musí každé rozhodnutí o umístění do domácí karantény osobně doručovat těmto kontaktům, musí ho rozvážet fyzicky a je to velmi náročné. Toto mimořádné opatření jsem dnes podepsal. Platí od okamžiku vydání, takže už teď platí.“

  • Nové opatření ministra zdravotnictví: Zákaz návštěv domovů důchodců a nemocnic

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch svolal na nedělní večer brífink, na kterém oznámil další nová bezpečnostní opatření, jak bránit možnému šíření nákazy virem COVID-19.

    „Zítra v rámci Bezpečnostní rady státu navrhnu, že zakážeme návštěvy v domovech pro seniory a v nemocnicích. V tuto chvíli už to není o doporučení, ale o zákazu návštěv plošně. Protože riziko bezesporu existuje. Věřím, že to bude přijato a následně vydám opatření ve spolupráci s kraji, že tyto návštěvy budou zakázány,“ uvedl Vojtěch.

  • Ministr Vojtěch potvrdil nákazu u pacienta č. 32

    V Česku je 32 případů nákazy novým typem koronaviru. Zatím posledním nakaženým je muž z Hradce Králové. „Jeho případ má vazbu na americký Boston,“ řekl TV Prima ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Nakažený muž je v domácí karanténě.

    První tři případy nákazy koronavirem v Česku testy odhalily před týdnem v neděli. Během pátku i soboty přibylo po sedmi nových nakažených. Dnes bylo oznámeno šest nových případů.

    Celkem 27 případů má souvislost s Itálií. Jde o lidi, kteří tam pobývali, tři se od nich nakazili. Zbylých pět případů má vazbu na Boston.

  • V akci u hranic bude i kontejner pro nouzové přežití

  • Všechny výsledky ostravských testů na koronavirus byly negativní

    Pracovníci laboratoře Zdravotního ústavu v Ostravě dnes provedli 26 rozborů vzorků testovaných na koronavirus. Všechny byly negativní. „Ústav dosud provedl 124 testů, všechny s negativním výsledkem,“ řekl Jakub Mrázek ze Zdravotního ústavu v Ostravě.

  • Praha 6 nechala v neděli dezinfikovat dvě školy teplým aerosolem

    Radnice šesté městské části nechala dvě ze svých škol, které navštěvují děti, u jejichž rodičů se potvrdila nákaza novým typem koronaviru, dezinfikovat teplým aerosolem.

    Dezinfekce začala ráno v ZŠ a MŠ Emy Destinnové v Českomalínské ulici. Práce podle Marka Špacíra ze společnosti Adera, který dezinfekci provádí, zabere v této škole zhruba dvě hodiny. Do místností se rozfouká teplý aerosol, který obsahuje virucidní látky. Při práci na sobě Špacír musí mít ochranné pomůcky a nikdo další nesmí být v blízkosti. Budovu není následně potřeba větrat, po dvou až třech hodinách se do ní může už zase běžně vstupovat, řekl. Škola pak na svém webu upřesnila, že k dezinfekci byl použit přípravek Virkon S., kvůli možné alergické reakci byl nábytek po jeho aplikaci omyt saponátem.

    Špacír následně dezinfikoval také nedalekou MŠ Terronská. Dnes na webu uvedla, že u dítěte, které bylo testováno na koronavirus, se nákaza nepotvrdila.

  • Policie už má připravené letáky pro řidiče na hranicích

    Policie má k dispozici informační letáky ke koronaviru, které bude od pondělí rozdávat řidičům na deseti vybraných hraničních přechodech s Německem, Rakouskem a Slovenskem. „Kontrolní stanoviště na hranicích policisté dnes připravují, v místech, kde je to možné, využijí existující infrastrukturu,“ řekl mluvčí policejního prezidia David Schön. „Kde je potřeba to zázemí vybudovat, tam se během dneška buduje a zítra (v pondělí) od 7:00 tam začneme na ostro provádět namátkové kontroly a informovat občany přijíždějící do České republiky.“

  • Babiš informoval o dalších třech nakažených

    Premiér Babiš informoval o dalších třech případech nákazy novým typem koronaviru. Uvedla to Česká televize a informaci potvrdil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Celkem je v České republice 31 potvrzených případů.

  • Ministr Havlíček ukázal, jak se po nádražích rozmísťují dezinfekční stojany

  • Na Ústecku otestovali za víkend 50 lidí na koronavirus

    Zdravotníci odebrali během víkendu v Ústeckém kraji na 50 vzorků k testu na nový typ koronaviru. Počet potvrzených případů z regionu zatím zůstává osm, jeden muž je už týden hospitalizován v Praze, čtyři lidé leží na infekčním oddělení ústecké Masarykovy nemocnice a tři jsou v domácí izolaci. Na Teplicku jsou desítky lidí po návratu z Itálie v karanténě.

    Zdravotníci na žádost hygieniků odebírali vzorky především od lidí z okolí posledního potvrzeného případu v kraji, kterým je žena z Litoměřic. Ta se před týdnem vrátila z lyžování v Itálii. „Odběr vzorků je velmi náročný, protože zdravotníci se musí stále převlékat,“ řekla ČTK ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková. Lyžařka byla po návratu z dovolené doma, příznaky se objevily až po několika dnech.

  • Přibyli další dva nakažení. Jde o manžele, kteří byli v Itálii

    V Česku jsou dva nové případy nákazy novým typem koronaviru. Jde o manželský pár, který byl lyžovat v severní Itálii. Zůstanou v domácí karanténě. Celkem je infikovaných 28. Na Twitteru to uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

    Pozitivní testy pocházejí podle Vojtěcha z pražské Nemocnice Na Bulovce. „Jedná se o manželský pár, který byl lyžovat ve středisku Val Gardena v Itálii se skupinou osob, u kterých se již v minulých dnech onemocnění potvrdilo. Oba jsou v domácí karanténě,“ napsal Vojtěch.

  • Koronavirus otevře debatu o online vyučování, řekl ministr školství

    Koronavirus otevře otázku, jak bude do budoucna fungovat online výuka, řekl ministr školství Robert Plaga ve vysílání televize Prima. Kvůli zrušenému vyučování v nejvíce postižených oblastech se sejdou evropští ministři školství. Podle českého ministra Plagy bude jedním z témat možnost online vyučování u předmětů, kde převažuje takzvaná frontální výuka.

  • Neposílejte děti do školy, vyzvala radnice Prahy 6, kde se objevil koronavirus

    Radnice šesté městské části dnes nechala dvě ze svých škol, které navštěvují děti, u jejichž rodičů se potvrdila nákaza novým typem koronaviru, dezinfikovat teplým aerosolem. Ostatní základní a mateřské školy zřizované Prahou 6 jejich personál přes víkend dezinfikuje běžnými úklidovými prostředky ničícími viry. Radnice doporučila rodičům, aby v příštím týdnu děti do škol neposílali. Radní Prahy 6 pro školství Marie Kubíková (ODS) řekla, že doma zůstane 90 procent žáků.

  • Ministr školství Plaga nepočítá se zavíráním škol

    „Zavírání škol v tuto chvíli nepředpokládám,“ řekl ministr školství Robert Plaga v pořadu Partie televize Prima. O případném uzavření rozhodují odborníci, především krajské hygienické stanice, dodal Plaga.

  • Zdravotníci v Pardubickém kraji udělali deset testů u lidí doma

    Od pátku, kdy v Pardubickém kraji začali zdravotníci testovat lidi s podezřením na nákazu koronavirem doma, uskutečnili deset výjezdů. Všechny připadají na první den tohoto způsobu odběru vzorků, v sobotu nebyl žádný. U nikoho z testovaných se nákaza koronavirem nepotvrdila, řekla ČTK ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Pardubicích Olga Hégrová.

    „Dva lidé také čekají na vyšetření na infekčním oddělení nemocnic. V Pardubicích je to muž, který cestoval po Evropě, ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové malé dítě v kojeneckém věku. U něj jde spíše o to vyloučit koronavirus, protože trpí jinou chorobou, onemocněním plic,“ uvedla Hégrová.

Reklama

Hlavní zprávy