Hlavní obsah

Lékařská fakulta v Ostravě nebude moci přijímat nové studenty

Foto: ČTK/Ožana Jaroslav, ČTK

Lékařská fakulta v Ostravě.

Reklama

Důvodem je její nedostatečné personální obsazení.

Článek

Lékařská fakulta Ostravské univerzity nebude moci přijímat nové studenty do magisterského programu všeobecného lékařství. Důvodem je její nedostatečné personální obsazení. Dosavadní posluchači mohou ve studiu pokračovat. Rozhodla o tom dnes nepravomocně na svém mimořádném zasedání rada Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství (NAÚ). Fakulta se může odvolat. ČTK to sdělil ředitel kanceláře úřadu Jiří Smrčka.

„Rozhodnutí znamená, že Ostravská univerzita nemůže přijímat uchazeče ke studiu magisterského studijního programu všeobecné lékařství. Stávající studenti mohou pokračovat ve studiu na základě dosavadní akreditace, která je platná do 31. prosince 2024,“ uvedl NAÚ v tiskové zprávě. Ostravská univerzita se může odvolat po doručení písemného rozhodnutí.

Úřad žádost o akreditaci magisterského studijního programu zamítl. „Důvodem pro neudělení akreditace je skutečnost, že studijní program nesplňuje standardy pro akreditaci daného typu a profilu studijního programu a není dostatečně zabezpečen po stránce personální,“ uvedl NAÚ v tiskové zprávě.

Dál napsal, že personální složení podle věku, pracovních úvazků i kvalifikace vyučujících neodpovídá požadavkům. Základní teoretické předměty nemají dostatečné garanty, kteří by zajišťovali je i jejich rozvoj. „Tyto závažné nedostatky bránící udělení akreditace v žádosti nadále přetrvaly i po vyjádření vysoké školy,“ dodal NAÚ. Podle jeho rady je fakulta ale schopna nedostatky s podporou institucí odstranit a v budoucnu akreditaci získat.

Lékařská fakulta Ostravské univerzity vznikla před deseti lety. Podle představitelů kraje je nezbytná a potřebná. Vystudovalo ji 3323 lidí, absolvovalo na ní 282 lékařů. Do vzniku a rozvoje fakulty se investovalo asi 642 milionů korun. Fakulta si už dřív vysloužila kritiku za pochybení při příjímání studentů. Výtky se týkaly i nedostatečného personálního obsazení.

Kvůli personální politice a špatné komunikaci odvolal v listopadu 2016 rektor Ostravské univerzity Jan Lata děkana lékařské fakulty Pavla Zonču. Rozhodnutí v červenci 2018 ostravský krajský soud zrušil a věc rektorovi vrátil. Média před koncem roku 2018 informovala o možných manipulacích při přijímání studentů. NAÚ loni v létě po prověření ve zprávě uvedl, že se při kontrole objevila pochybení. Rada úřadu zahájila řízení o omezení akreditace. Letos v lednu ho ale zastavila s tím, že škola chyby z minulosti napravila. V červnu hodnotící komise NAÚ schválení akreditace všeobecnému lékařství nedoporučila, rada se tak dnes sešla znovu. Mezitím se řeší problémy kolem odvolání dalšího děkana Arnošta Martínka a jeho soudního vrácení do funkce.

Reklama

Související témata:

Doporučované