Hlavní obsah

Lékařská fakulta v Plzni přijala kvůli covidu část studentů bez přijímaček

Ilustrační foto.

Reklama

Plzeňská Lékařská fakulta Univerzity Karlovy přijala letos 133 z více než 2600 uchazečů o studium bez skládání přijímacích zkoušek.

Článek

V předchozích letech byly zkoušky pro všechny uchazeče povinné. Fakulta kvůli pandemii koronaviru upravila podmínky. „Ostatní zájemci o studium v češtině budou ve čtvrtek skládat písemné přijímací testy z fyziky, chemie a biologie,“ řekla mluvčí fakulty Barbora Černíková.

„Stejně jako v minulých letech se hlásí několikanásobně více uchazečů, než může fakulta přijmout. Přihlášku si podalo více než 1800 zájemců na obor Všeobecné lékařství a přes 850 uchazečů na Zubní lékařství, 133 z nich už bylo přijato na základě vynikajícího prospěchu bez přijímacích zkoušek,“ řekla Černíková.

Přijetím studentů bez přijímacích zkoušek se mírně snížil počet uchazečů, pro které bylo nutno zajistit dostatek volných poslucháren, praktikáren a studoven. „To nám poněkud ulehčilo organizaci zkoušek, stále totiž trvají protiepidemická opatření a počet přítomných v jedné místnosti je omezen,“ řekla Martina Buriánková ze studijního oddělení fakulty. I bez již přijatých studentů zaplní uchazeči všechny vhodné místnosti v několika budovách lékařské fakulty, navíc budou rozděleni do tří směn, aby se přijímací zkoušky stihly v jednom dni. První uchazeči začínají psát testy ráno v 8:00, poslední ve 14:00.

Stejně jako v loňském roce budou uchazeči také odpovídat na méně otázek, aby se do denního harmonogramu všechny tři skupiny vešly. Zatímco dříve měli v testech po 50 otázkách z fyziky, chemie a biologie, letos budou uchazeči odpovídat na 25 otázek z každého předmětu v celkovém časovém limitu 135 minut, doplnila Buriánková.

V minulých letech obvykle v přijímacím řízení uspělo kolem 500 zájemců a ke studiu v češtině se jich pak zapsalo na 350. Fakulta vyučuje také obory General Medicine a Dentistry v angličtině, kam musí uchazeči také skládat přijímačky. Letos se první kolo odehrálo 3. června a další jsou plánována například v Římě, Norimberku, Aténách, Lisabonu a Göteborgu ve spolupráci se specializovanými agenturami v zahraničí. Ke studiu v angličtině má být přijato stejně jako vloni 90 studentů.

Reklama

Související témata:

Doporučované