Hlavní obsah

Nejsme policie a stížnost nám nepřišla, říká lékařská komora k Cimického aféře

Foto: Profimedia.cz

Psychiatr Jan Cimický na fotografii z roku 2020.

Reklama

aktualizováno •

Svědectví řady žen o sexuálním obtěžování či znásilnění ze strany známého lékaře Jana Cimického vyšetřuje policie. Česká lékařská komora však čeká na podnět od poškozených. A ten zatím podle předsedkyně revizní komise nepřišel.

Článek

Další a další ženy podávají svědectví o nevhodném chování, sexuálním nátlaku nebo znásilnění ze strany slavného psychiatra Jana Cimického. Česká lékařská komora, jejímž členem psychiatr je, se ale jeho chováním nezabývá. Redakci to řekl předseda České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek.

„Česká lékařská komora vůbec nemůže prošetřovat žádné události, které jsou starší než jeden rok. Pro nás je především zásadní, abychom vůbec nějakou stížnost dostali, což se v případě pana doktora Cimického nestalo,“ uvedl Kubek.

Podle něj může svědectví žen prověřit jedině policie. V rámci České lékařské komise řeší stížnosti revizní komise. A ta žádné podání neobdržela, zopakoval Kubek.

„Pokud k takovému jednání došlo, tak je naprosto neomluvitelné, ale stejně tak je pro mě obtížně pochopitelné, proč všichni mlčeli v době, kdy se to dalo nějak řešit a mohli takovému jednání zabránit,“ dodává předseda České lékařské komory.

Členství v ČLK je přitom pro každého lékaře klíčové. Lékařskou praxi totiž může lékař vykonávat pouze tehdy, je-li členem ČLK, jakmile nabude právní moci rozhodnutí o vyloučení z komory, zanikne i oprávnění k tomuto výkonu.

Policie se začala případem možného sexuálního napadení, kterého se podle svědkyň měl Cimický dopustit, zabývat v neděli. Mluvčí pražského státního zastupitelství Aleš Cimbala dnes redakci Seznam Zpráv řekl, že případ dozoruje Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 8.

„S ohledem na krátkou dobu od zahájení trestního řízení, též s ohledem na skutečnost, že se ve věci koná prvotní fáze přípravného řízení, které je ze zákona neveřejné, nelze k věci v současné chvíli poskytnout žádné bližší informace,“ dodal Cimbala.

Prověřování kvituje výbor Psychiatrické společnosti ČLS JEP. Na dotaz Seznam Zpráv uvedl, že informace o údajném nepřijatelném chování Jana Cimického zaznamenal s velkým znepokojením. „Podle dostupných informací jsou v tuto chvíli všechna obvinění prošetřována Policií ČR a pokud se potvrdí jako pravdivá, tak i Psychiatrická společnost z celé záležitosti vyvodí důsledky,“ uvedl výbor. Dodal, že dosud nikdy neobdržel žádnou stížnost či podnět, který by s chováním psychiatra Cimického souvisel.

Musí přijít stížnost, a ne anonymní

Příběhy žen, které obviňují psychiatra Cimického ze sexuálních deliktů, přinášejí Seznam Zprávy i další média. Časopis Týden upozornil na podezření kolem Cimického už před dvaceti lety. Lékařská komora ale trvá na tom, že aby měla možnost konat, musí jí přijít stížnost.

„Nejsme policie, která musí reagovat na každý možný i nemožný podnět, že si támhle na sociální síti někdo něco píše. My nepůjdeme a každého lékaře, na kterého někde někdo něco napíše, nezačneme vyšetřovat,“ říká předsedkyně Revizní komise ČLK Jana Vedralová.

V Etickém kodexu České lékařské komory se mimo jiné píše: ‚Lékař se k nemocnému chová korektně, s pochopením a trpělivostí a nesníží se k hrubému nebo nemravnému jednání.‘ Nebo také: ‚Lékař nesmí zneužít ve vztahu k nemocnému jeho důvěru a závislost jakýmkoliv způsobem.‘

Tato pravidla Cimický podle dlouhé řady výpovědí desítky let porušoval. Mezi obětmi často zaznívá, že Cimického chování je veřejným tajemstvím, nebo přímo veřejně známá věc. Česká lékařská komora ale žádnou z napadených žen sama kontaktovat nezkoušela, říká předsedkyně Revizní komise.

„Proč bychom to dělali? Víte, co je na sociálních sítích a na internetu obvinění? To prostě nejde. Seriózní média, to je to samé. Proč všichni myslíte, že Česká lékařská komora může všechno? Nemůže. My nejsme vyšetřovací orgán.“

Disciplinární komise je podle ní od toho, aby šetřila stížnosti podané k České lékařské komoře. Ve stížnosti musí být uvedený lékař nebo zdravotní zařízení, popis toho, co konkrétně se stalo, a musí tam být časový údaj, kdy k tomu mělo dojít. Stížnost nesmí být anonymní.

„Ale že se někde něco píše, byť se nám to může zdát hrozné, tak dokud nikdo nepodá podnět, my nic nešetříme. Je to věc policie,“ dodává Vedralová.

Vyznamenání? To snad ne

Zatímco Česká lékařská komora podle předsedkyně revizní komise jednat nemůže a policejní prověřování se teprve rozbíhá, politická debata v kauze Cimický se už posunula. Staré případy totiž otevřela Medaile Za zásluhy, kterou měl psychiatr, ale také prozaik a básník, obdržet z rukou prezidenta Miloše Zemana. Na vyznamenání ho navrhl přímo Hrad a nominaci kontrasignoval premiér Andrej Babiš (ANO). Tomu se nyní nelíbí, že je pod Cimického jménem rovněž podepsán.

„Zprávy o doktoru Cimickému jsou šokující, zvlášť když jde o takto známou a uznávanou osobnost. Nejsem schopen posoudit jejich pravdivost, nicméně v této situaci si myslím, že by bylo rozumné od vyznamenání upustit. Pan doktor by měl nejprve očistit své jméno,“ uvedl premiér pro Deník N.

Vyjma vlády a Poslanecké sněmovny navrhuje na vyznamenání jednotlivé osobnosti také Senát. A také podle předsedy Senátu a zároveň i šéfa senátního podvýboru pro státní vyznamenání Miloše Vystrčila (ODS) by Cimický vyznamenán být neměl.

„Samozřejmě existuje presumpce neviny. Nedovedu si ale představit, že by kdokoliv mohl dostat státní vyznamenání, když existují tak obrovské a velmi podrobně doložené pochybnosti, které navíc mohou být klasifikovány jako trestný čin,“ řekl Vystrčil.

V současné chvíli jsou ale osobnosti na vyznamenání nejen navrženy, ale jejich ocenění je už i podepsané. Zbývá tedy jen samotný akt předání, který by se měl konat 1. ledna 2021. Podle Vystrčila existují v tuto chvíli pouze dvě osoby, které to mohou změnit.

„Buď pan prezident, nebo pan Cimický, který by mohl sám chtít nejprve očistit své jméno, pokud se cítí být nevinný,“ dodal Vystrčil.

Reklama

Doporučované