Hlavní obsah

Lékařská zpráva prezidenta Zemana: Trápí ho neuropatie, cukrovka a zhubl 20 kilo

Foto: ČTK/Deml Ondřej, ČTK

Ústřední vojenská nemocnice zveřejnila na webu lékařskou zprávu prezidenta Miloše Zemana.

Reklama

Uvnitř kompletní zpráva internistů ze střešovické nemocnice.

Článek

Prezident Zeman dosud otázky na své zdraví odrážel. Přiznával jen neuropatii dolních končetin, kvůli které špatně chodí. Což souvisí s dalším zdravotním neduhem, a to přetrvávající cukrovkou. Ta totiž dosud „neodešla”, jak Zeman tvrdil v roce 2017.

Až letos v září ale sám přiznal, že se mu zdraví horší.

„Nejenom, že se mi nelepší nohy, ale ještě špatně slyším. A aby toho nebylo málo, tak mám poměrně nízký tlak, což jsem dříve neměl. K té osmdesátce to nějak doklepu. Ale pak už si budu číst jen ty knížky," řekl prezident v rozhovoru pro Blesk.

Zeman proto zamířil do Ústřední vojenské nemocnice. Minulý týden se pak nechal dokonce na čtyři dny ve Střešovicích hospitalizovat, oficiálně tam byl na rekondičním pobytu. ÚVN nyní zveřejnila kompletní lékařskou zprávu prezidenta.

„Pacient si stěžuje na nestabilní chůzi, pociťuje slabost dolních končetin a sníženou svalovou sílu. Za poslední dva roky váhový úbytek 20 kilogramů, nechutenství,“ píše se ve zprávě. Proto bere léky proti překyselení žaludku, aby se mu opět chuť k jídlu vrátila. Dále má předepsané léky proti bolesti a nespavosti.

+1

Prezident má podle lékařů také problém s ortostatickou hypotenzí – když se postaví, zamotá se mu kvůli nízkému tlaku hlava. Na problémy s tlakem si v posledních rozhovorech rovněž stěžoval.

„Lze shrnout, že pan prezident během pobytu v ÚVN i v dalších dnech byl sledován a léčen pro poruchu výživy spočívající v úbytku a narušené funkci svalů, zvláště na dolních končetinách. Současně je také přítomno postižení nervových vláken, projevující se ztrátou čití, tedy dotykového vnímání podnětů na periferii dolních končetin,“ napsala ke zveřejněným zprávám na webu nemocnice.

Jeho ošetřující lékář a zároveň ředitel střešovické nemocnice Miroslav Zavoral mu proto doporučil každodenní rehabilitaci chůzí, dostatek tekutin a dietu s vyšším podílem bílkovin. Tu mu sestavil výživový poradce z ÚVN. Prezidentův stav by se měl díky léčebnému a rehabilitačnímu programu zlepšovat v rozmezí týdnů až měsíců.

Co se týče Zemanovy cukrovky, ta se nijak zásadně nehorší.

„Laboratorní hodnoty, včetně hladiny krevního cukru a dalších parametrů hodnotících diabetes mellitus, jsou v normě,“ napsala k tomu nemocnice.

Zemanovy návštěvy ÚVN

Ústřední vojenskou nemocnici v září navštívil oficiálně proto, aby si nechal udělat krevní obraz. Vyšetření se ale protáhlo na pět hodin. Z lékařské zprávy zveřejněné ve čtvrtek ale vyplývá, že šlo o komplexní vyšetření včetně CT hlavy a celého těla. Nemocnici pak opouštěl na vozíku i v doprovodu „první dcery” Kateřiny, která kvůli tomu přerušila studia v Británii a vrátila se do Česka.

„S potěšením můžu oznámit, že jsme nenalezli žádné chorobné stavy. Byl velmi důkladně vyšetřen a až na mírné známky dehydratace a určité únavy, jsme nenašli žádný zdravotní problém. Myslím, že to je dobrá zpráva pro všechny, když je prezident republiky zdráv,“ odmítl obavy pacienta Zemana, že se mu horší zdraví jeho ošetřující lékař a zároveň ředitel Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral.

Prezident se ale do ÚVN za měsíc vrátil, a to hned na čtyři dny. Žádný zákrok ho ale nečekal, podle jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka šlo pouze o rekondiční pobyt. Nic takového však žádná jiná nemocnice v Praze nenabízí. Náměstek ředitele ÚVN Ivan Jeřábek později pro aktuálně.cz upřesnil, že s prezidentem lékaři posilovali pohybové stereotypy, rehabilitovali chůzí a aplikovali příslušné fyziatrické metody a vyváženou stravu.

Reklama

Související témata:

Doporučované