Hlavní obsah

Lékařské kapacity se jasně vyjádřily ke sporu o očkování těhotných

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotka.

Reklama

Těhotné a kojící ženy by měly mít možnost nechat se očkovat proti covidu-19. Podle dnešního stanoviska odborníků je to bezpečné.

Článek

Uznávané autority se postavily na jednu stranu sporu, který se týká očkování proti koronaviru.

Podle České vakcinologické společnosti, České lékařské společnosti (ČLS) Jana Evangelisty Purkyně (JEP) a České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP by se těhotné a kojící ženy měly mít možnost očkovat.

„Očkování proti onemocnění covid-19 v těhotenství je možné a mělo by být nabízeno těhotným ženám podobně jako ostatní dospělé populaci na základě věku, klinického a pracovního rizika,“ píše se ve vyjádření odborníků.

Samotné onemocnění covid-19 většinou pro těhotné ženy nepředstavuje hrozbu. Nemoc ženy ve většině případů prodělaly s mírnými příznaky. „Vyšší riziko závažného průběhu onemocnění covid-19 mají těhotné ženy ve třetím trimestru těhotenství,“ píše se ve vyjádření. Zároveň se u těchto žen zvyšuje riziko předčasného porodu.

Proto je podle České vakcinologické společnosti a dalších odborníků vhodné těhotným ženám očkování alespoň nabídnout. Zvlášť pokud je ženě více než 35 let, trpí obezitou, je diabetičkou nebo má jiná chronická onemocnění. U těchto žen je podle společnosti očkování opravdu na místě, protože pro ně onemocnění koronavirem může být rizikové.

Očkovat až po ukončeném 12. týdnu

„Očkování v těhotenství je vhodné plánovat po dokončeném 12. týdnu těhotenství, tedy kdykoli od 13. týdne těhotenství. Prvních 12 týdnů těhotenství je nejdůležitějších pro vývoj dítěte,“ vysvětlují odborníci. Pokud by žena byla očkována dříve, je vhodné alespoň s druhou dávkou vyčkat na 12. týden.

Ve vyjádření však odborníci přiznávají, že velké klinické studie, které testovaly bezpečnost vakcín, nezahrnovaly těhotné nebo kojící ženy. Jsou tak k dispozici pouze omezené informace o očkování těhotných žen. „Limitované údaje ze studií na zvířatech a neúmyslně očkovaných těhotných ženách – ženy, které nevěděly o jejich těhotenství v době očkování – neprokázaly nežádoucí účinky na plod a průběh těhotenství,“ stojí dál ve vyjádření.

Odborníci se však také opírají o informace z ostatních zemí, kde se očkování zatím ukazuje jako bezpečné i pro těhotné ženy. „Výsledky monitorování ve Spojených státech, kde více než 100 000 těhotných žen dostalo vakcínu proti covid-19, nevyvolaly žádné obavy o bezpečnost. Podobně nejsou dosud hlášeny žádné varovné bezpečnostní signály z Izraele, kde je očkování těhotných žen doporučováno a prováděno. Vakcíny proti covid-19 neobsahují složky, o nichž je známo, že jsou škodlivé pro těhotné ženy nebo vyvíjející se dítě,“ popisují odborníci.

Bezpečné i pro kojící ženy

Vyjádření odborníků dále konstatuje, že vakcíny jsou bezpečné i pro kojící ženy a jejich dítě. „Kojící ženy mohou proto být také očkované proti covid-19,“ uvádí dokument. Stejně jako u těhotných, tak ale ani u kojících žen nebyl proveden dostatek studií. „První dostupné studie prokazují možnost přenosu protilátek po očkování do mateřského mléka,“ píše se ve stanovisku.

Dostupné studie, které se zatím věnují očkování u těhotných a kojících žen dokazují, že očkování funguje podobně dobře jako u žen, které těhotné nejsou. „Vakcínou indukovaná imunitní odpověď byla významně větší než reakce na přirozenou infekci,“ píší odborníci.

České vakcinologické společnosti a ČLS JEP a Státní ústav pro kontrolu léčiv však nedoporučuje u těhotných a kojících žen používat vakcíny Vaxzevria (AstraZeneca) a Janssen (Johnson & Johnson) z důvodu prevence velmi vzácného nežádoucího účinku syndromu trombózy s trombocytopenií. Stejně jako je obecně nedoporučuje lidem, kterým je méně než 60 let.

Reklama

Doporučované