Hlavní obsah

Lékařský diplom nevrátím, říká profesor Pirk. Prezident Zeman je nemocný člověk a pro stát už vykonal dost

Místo profesora Jana Pirka.

 

Reklama

V tomto díle nového pořadu Místo nás k sobě do IKEMu pozval světově proslulý kardiochirurg profesor Jan Pirk. První transplantaci srdce provedl v roce 1991, od té doby má na kontě takových operací už 267. Je to vášnivý sportovec, takže s naším štábem nazul tenisky a vyrazil běhat do lesa.

Článek

Běhá maratony, běžkuje, plave a účastní se triatlonových závodů. V práci nepoužívá výtah, denně chodí po schodech. Sport patří k profesoru Pirkovi stejně jako motýlek na krku, který zásadně nosí místo kravaty. „Slíbil jsem ženě, že se závoděním skončím, až budu někde poslední. Proto se snažím nebýt za žádnou cenu na posledním místě,” směje se lékař, který patří mezi světovou špičku. V Česku je známý mimo jiné i tím, že se nebojí vyjadřovat k politice. Má třeba jasný názor na prezidenta Miloše Zemana, o kterém se před časem vyjádřil v médiích, že je nemocný a neměl by znovu kandidovat. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček následně Pirkovi vzkázal, že by měl vrátit lékařský diplom, pokud takto ordinuje na dálku.

„Pak mi psal kamarád lékař, že jestliže půjdu vrátit diplom, přidá se také,” směje se profesor Pirk a dodává, že přeci každý soudný člověk vidí, že je Zeman nemocný. „Myslím, že toho pro naši zemi vykonal už dost. Měl by napsat paměti,” dodává lékař, který má za to, že lidé si za své nemoci mohou často sami.

Hlavně tím, že kouří, nehýbou se či nezřízeně jedí. Sportovat by podle něj měli lidé denně. Za velký problém považuje kouření, naopak nic nenamítá proti střídmé konzumaci alkoholu. V mírném množství podle něj neškodí a pivo považuje dokonce za nejlepší iontový nápoj po sportu.

Má vůbec slavný lékař nějaké neřesti? Kdy sám přestal kouřit a jak vzpomíná na svůj pobyt v USA, kde běžel první maraton? Nelákalo ho emigrovat? A s kým si ho v zahraničí pletou? Dozvíte se ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované