Hlavní obsah

Lékařům došla trpělivost s nezákonnými přesčasy. Žádají Maláčovou o kontroly v nemocnicích

Přesčasy lékařů vadí České lékařské komoře.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Lékařům došla trpělivost s nezákonnými přesčasy. Česká lékařská komora proto požádala ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou, aby do nemocnic a léčeben vyslala kontroly. Ty mají prověřit, jestli a případně jak často k porušování zákoníku práce dochází. Předseda profesní komory má ale za to, že vláda bude situaci nadále ignorovat.

Článek

Někteří lékaři měsíčně odslouží i jedenapůlnásobek řádné pracovní doby. České lékařské komoře došla podle jejího předsedy Milana Kubka trpělivost. Tvrdí, že vláda roky problém neřeší. Přitom nemocnic, které řeší nedostatek personálu, přibývá. Bylo by potřeba zhruba 3926 úvazků, aby lékaři nemuseli sloužit přesčasy. Zhruba 3361 doktorů pak chybí v českých nemocnicích.

Zdravotní péče v Česku je podle Kubka zajišťována nejen kvůli soustavnému porušování zákoníku práce, ale i dalších právních předpisů. Odborové organizace varují před nejrůznějšími triky, kterými lze obcházet zákon. Často jde třeba o dvojí smlouvy – jednak k vlastnímu zaměstnání, pak i k přesčasům. Kontroly nicméně podle Kubka prováděny nebyly a nejsou.

„Já jsem o tom mluvil opakovaně od ledna letošního roku, ale zase platí – skutek utek. Prostě zdraví lidí politiky nezajímá,“ sdělil v rozhovoru pro Seznam.cz.

Kubek zároveň upozorňuje, že na vlastní kontroly v nemocnicích nemá lékařská komora oprávnění, i když ho od zákonodárců vytrvale žádá. Ministerstvo zdravotnictví i resort práce a sociálních věcí nicméně trvdí, že zmíněnou problematiku řeší.

„Kontroly v tomto a příštím roce budou z kapacitních důvodů zacíleny na vybraná zařízení,“ uvedl mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Vladimír Dostálek. Také mluvčí Ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová se výtce brání. „Není pravdou, že by Ministerstvo zdravotnictví nepříznivou personální situaci neřešilo, naopak jde o jednu ze zásadních priorit ministra Adama Vojtěcha i celého Ministerstva zdravotnictví,” sdělila již dříve pro Seznam.cz.

Úřady si ovšem mezi sebou přehazují zodpovědnost za popisovanou praxi a kontroly v nemocnicích. Už na začátku března se Ministerstvo práce a sociálních věcí po sérii dotazů odkazovalo právě na resort zdravotnictví.

Reklama

Doporučované