Hlavní obsah

Lenin za skoro 4 miliony, Gottwald za 400 tisíc. V Německu draží sochy komunistických pohlavárů

V Bavorsku se draží sochy komunistických předáků.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Sochy představitelů komunismu z minulého století, jejichž ceny jdou do milionů, se v sobotu draží v Bavorsku. Zájemci si mohou koupit Stalina, Lenina, Gottwalda nebo Zápotockého.

Článek

Nezvyklá dražba v sobotu probíhá v německém Bavorsku. Jejím předmětem budou totiž sochy Josifa Stalina, Klementa Gottwalda, Antonína Zápotockého a dalších bývalých komunistických předáků.

Pořadatelé aukce, do níž se mohou přes internet zapojit lidé z celého světa, věří, že prodej soch umělců z někdejších komunistických režimů vynese stovky tisíc eur.

Největším lákadlem by - soudě alespoň podle peněz - měla být 12 metrů vysoká a 80 tun vážící granitová socha Vladimira Iljiče Lenina a dvojice budovatelů, jejíž vyvolávací cena je 150 000 eur (3,9 milionu korun). O poznání levnější je čtyřtunová pískovcová socha Stalina, která dříve stávala v Zábřehu na Moravě. Její dražba bude začínat na 58 000 eurech (1,5 milionu korun).

Výrazně levnější by mohla být dvojice českých komunistů. Téměř čtyři metry vysoká socha československého prezidenta Zápotockého se začne nabízet za 22 000 eur (576 000 korun) a více než třímetrová socha jeho předchůdce Gottwalda za „pouhých" 16 000 eur (419 000 korun). Obě díla jsou z bronzu.

Vůbec nejlevnější sochou v nabídce je busta německého komunisty Ernsta Thälmanna. Vyvolávací cena je 11 000 eur (288 000 korun).

Všech šest dražených soch získal na začátku 90. let kameník Josef Kurz z malé bavorské obce Gundelfingen an der Donau. Jeho syn se je nyní rozhodl prodat. Jestli se splní jeho cenové představy, se ukáže už odpoledne, kdy aukce začíná.

Reklama

Doporučované