Hlavní obsah

Lennonův vrah podesáté neuspěl s žádostí o podmínečné propuštění z vězení

Podle soudu by Champanovo propuštění ohrozilo společnost.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Mark David Chapman na konci roku 1980 v New Yorku zastřelil bývalého zpěváka kapely Beatles Johna Lennona. Soud mu za to vyměřil doživotní trest. Chapman opakovaně žádal o propuštění na podmínku, soud mu zatím nevyhověl.

Článek

Vrah Johna Lennona se podesáté marně pokusil požádat o podmínečné propuštění. Oznámila to agentura AP. Mark David Chapman, nyní třiašedesátiletý, Lennona zabil v New Yorku 8. prosince 1980. Soud mu vyměřil doživotní vězení s možností podmínečného propuštění nejdříve po 20 letech.

Soud žádost zamítl s odůvodněním, že propuštění Chapmana by „společnosti neprospělo a bylo by neslučitelné s její bezpečností“. Osvobozením vězně by soud nejen „bagatelizoval vážnost jeho zločinu, ale ohrozil by i bezpečnost lidí, protože na Chapmana by někdo mohl zaútočit ze msty nebo snahy se proslavit“.

Někdejšího člena britské hudební skupiny Beatles Chapman zabil pěti ranami z revolveru, když se hudebník vracel do svého domu na Manhattanu z nahrávacího studia. K vraždě se doznal a uvedl, že na sebe chtěl tímto způsobem strhnout pozornost.

O propuštění může Lennonův vrah, který si trest odpykává na západě státu New York, požádat znovu v srpnu 2020.

Reklama

Související témata:
Mark David Chapman

Doporučované