Hlavní obsah

Lepší než Pfizer? Mladí lidé na sobě nechávají testovat čínskou vakcínu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Říkají jí ReCov a vkládají do ní naděje větší než do Pfizeru. Vědci na Novém Zélandu zahájili první fázi testování čínské vakcíny. O dobrovolníky nouzi nemají, hlásí se hlavně studenti, které motivuje mimo jiné finanční odměna.

Článek

Telefony v novozélandské společnosti zabývající se lékařským výzkumem nepřestávají vyzvánět. Novozélandský klinický institut (NZCR) v pátek zveřejnil inzerát k zahájení první fáze testování čínské vakcíny, pro kterou shání 100 zdravých dobrovolníků ve věku od 18 do 80 let. Odborníci testování kvitují jako šanci Nového Zélandu zapojit se do boje proti covidu-19.

Nová čínská vakcína druhé generace tak své první „pokusné králíky“ sehnala poměrně snadno. Látka čínské společnosti Jiangsu Rec-Biotechnology se v těchto dnech testuje na skupinách mladých Novozélanďanů, které kromě finanční odměny motivuje také potenciál, který vakcína slibuje.

„Od té doby, co jsme zveřejnili inzerát, telefony nepřestávají zvonit. Lidé říkají, že by rádi přispěli. Samozřejmě tu je jejich vlastní zájem, je totiž vysoce pravděpodobné, že vakcína poskytne silnou imunitu, takže mladší to berou jako šanci nechat se naočkovat,“ uvedl doktor Chris Wynne, ředitel NZCR.

Do září by chtěl institut pro testování čínské vakcíny ReCov sehnat 100 dobrovolníků, ze kterých by se během dalších měsíců měly stát tisíce. Následně se zapojí také lidé starší 55 let. Chris Wynne uvedl, že studie z opatrnosti probíhá „přiměřeně pomalu“. Mladým dobrovolníkům je v první fázi naočkována pouze nízká dávka. „Očkujeme několik lidí a hodnotíme jejich reakce. Zatím nedošlo k žádným konkrétním problémům a žádné ani neočekáváme, ale jsme velmi opatrní a vše děláme dle protokolu,“ řekl.

Nový Zéland je dle odborníků pro provádění obdobných klinických testů ideálním prostředím. Má kvalitní zdravotnictví, vhodnou věkovou strukturu populace a díky nízkému výskytu případů covidu-19 se předpokládá, že je imunizace Novozélanďanů na nízké úrovni.

Podle Wynnea má vakcína ReCov potenciál být ještě účinnější než očkovací látka vyvinutá společností Pfizer/BioNTech, která je pro novozélandskou vládu momentálně prioritní volbou. ReCov na rozdíl od Pfizeru jedince imunizuje proti dvěma částem viru. „Takže teoreticky, pokud se objeví mutace v jedné části viru, některé vakcíny nebudou dál fungovat – virus může vakcíně uniknout. Ale pokud jste imunizováni proti dvěma částem, máte mnohem větší šanci, že virus váš imunitní systém nepřekoná,“ řekl. „Podle údajů z testování na zvířatech očekávám, že půjde o úspěšnou vakcínu. Už brzy zde budeme mít 100 úspěšně imunizovaných lidí.“

V Austrálii už dříve čínští výrobci vakcín obdobné pokusy na lidech prováděli, Nový Zéland však takovému testování podléhá poprvé. Vědci se nyní snaží nalákat další dobrovolníky. Kromě možnosti nechat se naočkovat novou vakcínou nabízí také „bolestné“ v hodnotě tří tisíc novozélandských dolarů (přes 45 tisíc korun). Mezi účastníky jsou tak většinou studenti.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví potvrdil, že studie byla schválena novozélandskými etickými výbory pro zdraví. Pokusy na zvířatech již úspěšně proběhly v zámoří. „Neprováděl bych studii, která by podle mého názoru nebyla bezpečná natolik, aby se jí nemohly zúčastnit i mé děti,“ dodal Wynne.

Reklama

Doporučované