Hlavní obsah

Lepší Praha? Zjistili jsme, že centrum je krásné a mrtvé. Airbnb jsme nezvládli

Foto: CAMP

Využije Praha koronavirovou zkušenost k zásadnějším změnám a lepšímu životu? Téma pro podcast Stopáž.

Reklama

Článek

Všechny světové metropole se během pandemie pokouší své dlouhodobé problémy vyřešit a skokově je překonat. Praha se ale nepohne, k radikální změně nemá nástroje, myslí si šéf IPR Ondřej Boháč.

Jak se změnil život v české metropoli během pandemie? Dýchal se čistší vzduch, do ulic se odvážilo více cyklistů a nejlevnější pivo jste si mohli dát na Staroměstském náměstí. Vůči dlouhodobějším změnám je ale Ondřej Boháč, šéf pražského Institutu plánování a rozvoje (IPR), skeptický.

„Masový turistický ruch se vrátí jako plevel. Na Airbnb myslím Praha vůbec nezvládla zareagovat, naše právní nástroje jsou brutálně limitované a neodpovídají rychlosti změn. Všechna města se přitom právě teď pokouší své dlouhodobé problémy skokově překonat. Třeba Amsterdam v historickém centru Airbnb během pandemie úplně zakázal,“ vysvětluje Boháč v podcastu Stopáž.

Poslechněte si Stopáž s Jankem Rubešem o turismu v Praze

Několik pozitivních mikrozměn se podle něj ale může podařit udržet i po pandemii. Třeba přesun hospodského a společenského života ven, na ulice a do parků.

„Doufám, že ten pražský život předsunutý ven už zůstane. Josef Pleskot vždycky říká, že jsme jeskynní lidé, s čímž se dost ztotožňuji. Vytratila se potřeba žít spolu na ulici, dát si židli před dům a jen tak pozorovat ruch. Ale teď jsme si dokázali, že to jde. Teď jen abychom si tu zkušenost udrželi,“ říká Boháč.

Na závěr Stopáže se navíc můžete „nachytřit“ o druhém kole polských prezidentských voleb, které se koná už tuto neděli. Souboj současné hlavy státu Andrzeje Dudy a jeho vyzyvatele, liberálního starosty Varšavy Rafała Trzaskowského, sleduje přímo v Polsku reportér zahraniční rubriky Filip Harzer.

Bude Praha potřebovat tolik kanceláří, když už umíme pracovat doma? V čem vidí Boháč nejvýraznější změnu Prahy za poslední dekádu? A jak nastavit města, aby z nich obyvatelé v létě hromadně neprchali? Pusťte si celý díl v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte sjíždět Twitter a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované