Hlavní obsah

Lepší Sever jde do voleb v Ústeckém kraji, ČSSD jako nezávislí

Původní kandidáti ČSSD budou v podzimních krajských volbách v Ústeckém kraji kandidovat jako nezávislí.

Reklama

Uskupení Lepší Sever jde do podzimních krajských voleb v Ústeckém kraji. Jeho kandidáti z ČSSD přerušili členství ve straně, kandidují jako nezávislí.

Článek

„Sociální demokracie nepodpořila naší kandidaturu v této koalici, tak jsme se rozhodli, že budeme kandidovat jako nezávislí. Takže v tuhle chvíli všichni členové, kteří byli za sociální demokracii na kandidátní listině Lepšího Severu, budou bezpartijní, přerušili jsme členství,“ uvedl Martin Klika, který je lídrem kandidátky. Druhé místo obsadila Věra Nechybová (UFO), třetí primátor Mostu Jan Paparega (ProMost). „To, co se odehrávalo posledních 14 dní předtím, než se odevzdala kandidátní listina, pro nás byla zkouška soudržnosti,“ řekla dnes Nechybová.

Vedení ČSSD s Klikou ani třeba nyní už bývalým předsedou krajských sociálních demokratů Miroslavem Andrtem delší dobu nekomunikuje. Jedním z důvodů, proč neschválilo kandidátku Lepšího Severu, ale také bylo, že někteří kandidáti byli dříve spojováni s pravicově smýšlející stranou. „U nás na kandidátce jsou komunální politici možná smýšlející pravicově nebo s nějakou zkušeností z politické strany, ale to není překážka. Je to o lidech,“ uvedl Klika. Doplnil, že pozastavení členství může později znamenat vyloučení ze strany.

Kandidátní listina ČSSD, kterou ČTK získala od důvěrného zdroje, jde do říjnových voleb v čele s dětským lékařem Jaroslavem Krákorou (ČSSD), druhý je lékař Miloslav Jiránek (hnutí Zdraví Sport Prosperita), na třetím místě kandidátky je místostarosta Varnsdorfu na Děčínsku Petr Jakubec (ČSSD) a čtvrté místo obsadil Petr Benda (BEZPP), bývalý předseda krajské ČSSD na Ústecku, který byl před lety donucen k odchodu. Benda po odchodu z ČSSD figuroval na společné kandidátce extremistické Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) a Paroubkových Národních socialistů Lev-21.

Klika v reakci na kandidátku sociálních demokratů řekl, že uskupení Lepší Sever nechce dosazené lidi, kteří nevědí, jak to na severu funguje. Doplnil, že ČSSD postavilo kandidátku z „hvězdné pěchoty“.

Andrt, který také pozastavil své členství v ČSSD a do krajských voleb kandiduje za Lepší Sever, míní, že v souladu s volebními řády mělo kandidátní listinu ČSSD projednat předsednictvo strany.

Lepší Sever se ve své kampani chce zaměřit na propagování svých cílů, těmi jsou mj. zamezení obchodu s chudobou či zdravotní péče.

Reklama

Doporučované