Hlavní obsah

Les zůstane indiánům a přírodě. Kmen vyhrál bitvu nad ropnými společnostmi

Pozemky amazonského deštného pralesa nebude nadále možné prodat ropným společnostem.Video: Adam Ryšánek, Reuters

 

Reklama

Soud v Ekvádoru potvrdil rozhodnutí, které brání vládě v prodeji pozemků amazonského deštného pralesa ropným společnostem. Aktivisté to označili za historické vítězství pro domorodý kmen Huaorani (též Waorani nebo Auca), který tam žije. Informovala o tom agentura Reuters.

Článek

Soudní rozhodnutí z tohoto týdne podle organizace Amazon Frontlines, která kmen Waorani podporuje, v amazonském lese ochrání půl milionu akrů půdy, na které kmen po staletí žil, než bylo území vyčleněno k ropnému vrtání.

Vláda se odvolala na rozhodnutí soudu z dubna, které říká, že s kmenem o maximálně dvou tisících členů nebyly plány na dražbu půdy jejich předků dostatečně a řádně konzultovány.

K rozhodnutí došlo ve čtvrtek v provincii Pastaza ve východní Amazonii. Podle aktivistů ukončilo léta trvající právní bitvu o danou oblast. Mohlo by být precedentem pro další kmeny, které jsou také proti vrtání.

„Toto vítězství je pro mé předky. Je to pro náš les a budoucí generace. A je to pro celý svět,“ řekla v pátek Nemonte Nenquimo, prezidentka organizace Waorani Pastaza.

Ekvádorské ministerstvo energetiky v dubnu uvedlo, že vláda vedla s kmenem Huaorani řádný konzultační proces podle zákona a mezinárodních standardů.

Ekvádor se snaží průmyslu otevřít větší část deštného pralesa a rozvíjet tím své zásoby ropy a zemního plynu v naději na zlepšení své pomalé ekonomiky a snížení vysokého fiskálního deficitu a zahraničního dluhu. Ústava dává vládě právo rozvíjet energetické projekty a získávat nerosty na jakémkoli území bez ohledu na to, kdo je vlastníkem. Vyžaduje ale, aby byly komunity o všech projektech a jejich dopadech řádně informovány.

Napětí mezi domorodými komunitami a ropnými společnostmi v Ekvádoru roste od doby, kdy nadnárodní energetická společnost Texaco – nyní Chevron – spustila v Amazonii v šedesátých letech provoz.

Ředitel Amazon Frontlines Mitch Anderson řekl, že vítězství „opět ukazuje, že osud amazonského deštného pralesa a našeho klimatu závisí na tom, zda původní obyvatelé mohou i nadále chránit svá území a kultury v deštných pralesech“.

Reklama

Doporučované