Hlavní obsah

Ohněm zpustošené Řecko z dronu. Úřady už dostávají situaci pod kontrolu, mrtvých je ale přes 60

Záběry lesních požárů v Řecku.Video: Redakce Seznam, AP

 

Reklama

Nejméně 60 obětí a přes 100 zraněných si vyžádaly lesní požáry v okolí Atén. Předpokládá se, že počet obětí poroste, řada zraněných je v ohrožení života.

Článek

Lesní požáry v Řecku, které si podle starosty města Rafina vyžádaly nejméně 60 životů, jsou na ústupu a hasiči je mají pod kontrolou. ČTK to potvrdila česká konzulka v Aténách Světoslava Danešová.

Řecký premiér Alexis Tsipras vyhlásil za desítky obětí, které nedaleko Atén zemřely, třídenní národní smutek. Pomoc Řecku poskytl Kypr a Španělsko, Rusko a další země pomoc nabídly. Kvůli požárům v Řecku, Švédsku a Lotyšsku zkoušku podstupuje v rámci Evropské unie mechanismus civilní ochrany.

„Mluvčí požární služby Atén uvedla, že požáry v turistické oblasti Kineta, Mati, v okolí Rafiny a v Pendeli jsou na ústupu a v tuto chvíli je mají požárníci pod kontrolou,“ uvedla Danešová.

S odvoláním na informace od krizové skupiny řeckého ministerstva zahraničí dále řekla, že byli zraněni čtyři cizinci: Albánec, Bulhar, Brit a Ir. Podle agentury PAP jsou mezi mrtvými dva Poláci, matka se synem. Řecký úřad civilní ochrany informoval, že celkem bylo zraněno 156 osob.

„Země zakouší nepopsatelnou tragédii,“ řekl Tsipras v televizi, jejímž prostřednictvím se obrátil na Řeky. „Vyhlašujeme třídenní národní smutek na paměť těch, kteří zemřeli,“ dodal.

Z Kypru dnes do Řecka odletěla šedesátka hasičů. Španělsko dodá dvě protipožární letadla.

Nejhorším místem tragédie je vesnice Mati. V ní dobrovolníci Červeného kříže našli 26 těl. Záchranáři evakuovali i lidi, kterým se podařilo uniknout před ohněm a kouřem na pláže nebo skalnaté pobřeží. Používali vrtulníky i lodě.

Na záběrech z auta je vidět, jak plameny obklíčily silnici:

Video: AP

Zraněných je kolem 150, řada z nich je v ohrožení života. Mezi zraněnými je i šestnáct dětí.

Jednou z nejmladších obětí se podle agentury Reuters stalo teprve půlroční dítě, které se udusilo kouřem.

Mati - nejhorší místo katastrofy

Největší počet obětí je z vesnice Mati ležící 29 kilometrů východně od Atén. „Záchranář mi popsal hroznou scénu, kdy viděl dvě desítky lidí na poli asi 30 metrů od pláže,“ řekl ředitel řeckého Červeného kříže Nico Economopoulos. „Pokoušeli se najít únikovou cestu, ale bohužel to nedokázali. Ani dospělí, ani děti.“

Foto: Reuters

Muž prochází kolem aut zničených lesním požárem ve vesnici Mati poblíž Atén.

Mezi hospitalizovanými v důsledku požárů nejsou s největší pravděpodobností čeští občané. Vliv požárů je patrný i v hlavním městě Aténách. Není tu azurové nebe, ale bílošedivé.

Nové záběry: Požár se šíří k Aténám

Oheň se šíří k řecké metropoli.Video: Reuters

Situaci českých turistů v Řecku monitorovala Asociace cestovních kanceláří ČR. „Zatím to vypadá na to, že by se to díky větru nemuselo dotknout žádné lokality, ve které čeští turisté jsou. Ale to může mít vývoj,“ řekl Jan Papež, viceprezident asociace.

Požáry zkomplikovaly dovolenou 80 až 90 českým turistům, kteří bydlí v oblasti Attiky v hotelu Kinetta Beach. Marketingový ředitel cestovní kanceláře CK Exim tours Stanislav Zíma ČTK řekl, že hotelu v pondělí večer vypadla elektřina a nepodařilo se spustit náhradní zdroj. Ohněm hotel zasažen nebyl. Nepříjemný ale podle Zímy mohl být pro dovolenkáře dým, který se zvedá kvůli hašení požárů z letadel.

V Řecku v současnosti panují teploty kolem 40 stupňů Celsia. V postižené oblasti navíc vál silný vítr, který se ale přes noc uklidnil.

Utíkali na pláže a skály

V okolí řecké metropole v pondělí vypukly tři velké požáry, které si vyžádaly evakuaci stovek lidí. Dva z nich mají kromě obětí na životech na svědomí i desítky zničených domů.

Kde hořelo:

Mapa aktuálních největších lesních požárů v Řecku.

Před ohněm lidé často prchali na pláže a skalnaté pobřeží. Odtud je zachraňovali na svých loďkách rybáři, pobřežní stráž, ale i turisté na gumových člunech, popsala dramatickou situaci DPA. Přes moře se podle ní z postižených oblastí podařilo evakuovat nejméně 700 lidí.

Reklama

Doporučované