Hlavní obsah

Lesní školky asi budou moct zajišťovat stravování v pojízdných výdejnách

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Lesní mateřské školy zřejmě budou moct zajišťovat stravování dětí například pomocí pojízdných výdejen jídla. Vyplývá to z novely vyhlášky o školním stravování, kterou připravilo ministerstvo školství.

Článek

Návrh zároveň počítá s úpravou finančních limitů na nákup potravin v reakci na růst cen v posledních letech. Novela by podle návrhu měla nabýt účinnosti k 1. červenci.

Zákon od mateřských škol vyžaduje, aby dětem zajistily alespoň tři jídla denně. Lesní školky ale nemají zděné budovy, takže nastavení pravidel jako pro běžné školy se u nich ukázalo jako problematické. Pokud chtěly být ve školském rejstříku, musely si dosud nechat jídlo dovážet. Podle Asociace lesních mateřských škol ale řada nenašla ve svém okolí vhodného dodavatele jídla. Asociace proto v uplynulých letech usilovala o změny v legislativě, které by lesním školkám umožnily dávat dětem jídlo z domova od rodičů.

Novela školského zákona loni zavedla jako nový typ zařízení školního stravování výdejnu lesní mateřské školy. Aktuální návrh úpravy vyhlášky o stravování na tuto novelu zákona navazuje. Výdejna lesní školy by podle normy neměla sloužit dětem, které chodí do běžných mateřských škol. Když bude výdejna lesní školky vydávat jídla bez přípravy, bude muset splňovat hygienické požadavky pro pojízdnou prodejnu. Když bude vedle výdeje jídel i určitá jídla připravovat, bude se muset řídit podle přísnějších pravidel.

Vyhláška má také navýšit finanční limity na nákup potravin, které nyní platí od ledna 2012. Podle Českého statistického úřadu se od té doby do loňska zvedla cena potravin o pětinu. Současné limity cen pro školní stravování tomu podle ministerstva neodpovídají a je potřeba je změnit. Úřad připustil, že to může mít dopad na děti z chudších rodin, pro které bude hrazení školních obědů složitější. „Tento dopad na sociálně slabé žáky však vyrovnávají a řeší programy ministerstva školství a ministerstva práce a sociálních věcí, například projekt Obědy do škol, včetně navýšení přídavků na dítě v roce 2018,“ stojí v odůvodnění novely.

Při poskytování snídaně, přesnídávky či svačiny by se podle návrhu měly jídelny napříště řídit vždy pamlskovou vyhláškou, která již dříve zakázala prodej nezdravých potravin a nápojů ve školních bufetech a automatech. Dosud si školní jídelny mohly vybrat, zda se při přípravě doplňkových jídel budou řídit touto vyhláškou, nebo takzvaným spotřebním košem, který určuje množství spotřeby vybraných druhů potravin za měsíc. Podmínka jeho dodržování při přípravě svačin je podle ministerstva pro jídelny obtížná. Proti se ale v připomínkách vyjádřily například Českomoravská konfederace odborných svazů, Svaz měst a obcí nebo Sdružení místních samospráv. Podle nich se některé školy obávají, že při přípravě pokrmů nesplní podmínky pamlskové vyhlášky, která je přísnější než spotřební koš. Například zájem o svačiny v souladu s pamlskovou vyhláškou by se podle odborů mohl výrazně snížit, a bylo by nutné je zrušit.

Reklama

Doporučované