Hlavní obsah

Lesní školky pro děti nefungují podle osnov, využívají spíše situační učení

Rozhovor s předsedkyní Asociace lesních mateřských škol Terezou Valkounovou.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Dnešní rodiče lesní školky osobně nezažili, i proto bývají skeptičtí k jejich fungování. To přišla do studia Rodinky osvětlit předsedkyně Asociace lesních mateřských škol Tereza Valkounová.

Článek

Nejjednodušeji řečeno se lesní škola od té mateřské liší v tom, že děti místo do zděné budovy, kde tráví většinu času, vodí rodiče do lesa, kde se jich, stejně jako v tradiční školce, ujímají pedagogové. Většinou mají skupinu asi 15 dětí na starosti dva pedagogové, na rozdíl od většiny mateřských škol jsou to často i muži. „V lesních školách najdeme muže učitele mnohem častěji. Máme zpětnou vazbu, že když už vystudují tento obor, tak je velmi láká jít učit do lesní mateřské školy, protože je to zkrátka dobrodružství a možnost pracovat s přírodními materiály, s řemesly, která jsou tam přímo po ruce a oni v tom vidí své naplnění,” říká Valkounová.

Pedagogové v lesních mateřských školách spoléhají na situační učení, kdy je podle nich příroda tou nejlepší učitelkou. Den ode dne se vždy trochu mění a tak dětem sama od sebe nabízí možnosti, co nového se naučit. Zároveň učitelé nenásledují žádné pevně dané osnovy, dítě si často samo najde, s čím si chce hrát a co se tím chce naučit, o čemž jsou učitelé přesvědčeni, že je tou nejlepší volbou.

Na rozdíl od klasických školek je třeba počítat s tím, že děti chodí domů špinavé od bláta a jiných přírodních materiálů. Lesní školky totiž fungují za každého počasí, často děti venku i spí. Také se ale v lesních školách méně šíří nemoci. I když je dětem doporučováno zůstávat při nachlazení doma, v případě, že do školky přijdou, nemoc se ihned nerozšíří mezi ostatní spolužáky. „Dítě musí být dobře oblečené. Zda je zvyklé na teplotu, to záleží na rodině. Když ale chodí pravidelně do lesní školky, tak si děti zvyknou, že se musí otužovat,” dodává Valkounová.

Pořad Rodinka sledujte každý všední den od 9:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované