Hlavní obsah

Lesní zvěř příspěvek do krmelce ocení, pozor ale na shnilé ovoce i tvrdý chléb

Co dávat zvěři do krmelce, aby jsme ji prospěli?Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Teploty se s blížícím se koncem roku pomalu blíží k nule, nastává tedy čas nejen plnění ptačích krmítek ale i krmelců pro lesní zvěř.

Článek

Přesně definovaná roční doba, od kdy je nutné zásobovat lesní zvěř potravou, není určena žádnou vyhláškou ani jiným psaným pravidlem. „Všeobecný názor je ten, že nouze nastává, když začínají velké mrazy, popřípadě když je již velká sněhová pokrývka,“ vysvětluje vedoucí mysliveckého oddělení Českomoravské myslivecké jednoty Marek Kraus. Podle něj je ale zvěř měnící se potravinové nabídce přizpůsobena. Tělo vymění srst za teplejší, organismus se dostává do období klidu. V zimě pak čerpají živiny z tukových zásob nastřádaných během celého roku.

Kdo by chtěl sám zvěři něčím přispět do krmelce, měl by se držet několika doporučení. Vhodnou potravou je seno, následuje i řepa či brambory. Pozor ale na častou chybu. Stává se, že lidé při úklidu zahrady před zimou odvezou spadané ovoce ze svých stromků právě do lesů. Ve chvíli, kdy se ale ovoce dostane na zem, může dojít k jeho plesnivění a hnití. Hniloba se pak dostává do organismu zvěře, což působí problém nejen zvířeti samotnému, ale v konečném důsledku i lidem konzumujícím zvěřinu.

Moderátor Radek Hrdina se již také připravuje na zimní období, navštívil proto výstavu Retro zima za socíku v Galerii Tančícího domu.

Česko vstává s Radkem Hrdinou.Video: Kamila Bejlková

Pořad Ráno na gauči sledujte každý všední den od 7:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované